StoryEditorOCM
Županijaod 3. do 6. lipnja

Guštanje u pidočama, debitu, maslinovom ulju, kraft pivama...: Turistička zajednica organizira Dane otvorenih kušaonica diljem županije, evo detalja

Piše Katarina Rudan
25. svibnja 2021. - 08:55

Neka vas od 3. do 6. lipnja zavedu okusi Šibensko-kninske županije – poruka je koja stiže iz županijske Turističke zajednice, a upućena je ljubiteljima dobre kapljice, maslinova ulja i pidoča, željnih upoznavanja novih krajeva, običaja i proizvoda. O čemu se radi?

– I u ovo vrijeme pandemije radili smo na razvoju nekih naših započetih projekata i proizvoda, među kojima su i manifestacije "Dani otvorenih kušaonica" i "Pidoča i debit se vole". Dio je to našeg projekta razvoja eno i gastro proizvoda na području Šibensko-kninske županije. Tako ćemo 3. i 4. lipnja organizirati "Dane otvorenih kušaonica" u cilju promocije i upoznavanja posjetitelja s bogatstvom ponuda lokalnih kušaonica vina, ekstra djevičanskih maslinovih ulja, craft piva te rakija i likera. Uz dnevnu ulaznicu od 150 ili dvodnevnu od 250 kuna, u vremenu od 12 do 20 sati, sudionici će moći obići 17 vinarija, tri kušaonice maslinova ulja i tri craft pivovare te imati priliku kušati više od stotinu vrhunskih proizvoda.

S obzirom na to da toliki broj kušaonica nije moguće obići u jednom danu, osmislili smo dvije rute, "zelenu" i "plavu", s tim da smo organizirali autobuse koji će posjetitelje prema dogovoru "kupiti" na određenim lokacijama. Tako u jednom danu mogu obići "zelenu rutu", koja je u kontinentalnom dijelu županije, a drugog dana "plavu rutu", a ona je u mjestima uz more. Naravno, domaćini će prezentirati svoje proizvode i odgovarati na pitanja posjetitelja – rekla nam je direktorica županijske Turističke zajednice Željana Šikić.

image
Direktorica županijske Turističke zajednice Željana Šikić
Nikša Stipaničev/Cropix

Dodaje da se prijave mogu obavljati preko web-stranice Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, a najbrže kupce ulaznice za "zelenu" ili "plavu" rutu čekaju i nagrade.

– Najbrže kupce ulaznica nagradit ćemo besplatnim organiziranim prijevozom po određenim rutama, dok će ostali imati mogućnost najma vozila s vozačem kako bi mogli uživati u ovom događaju. Također, s ulaznicom posjetitelji će dobiti i mapu područja s označenim kušaonicama kako bi što bolje mogli isplanirati obilazak i lakše pronaći put do lokacije – kaže Šikić.

Kampanju za ovaj dvodnevni događaj vode na nacionalnoj razini i Šikić kaže da je interes velik.

– Očekujemo posjetitelje s hrvatskog tržišta, a javljaju nam se i gosti iz Slovenije te, naravno, domicilno stanovništvo – reče. U tu priču ukomponirana je i manifestacija "Pidoča i debit se vole", koja će se održati 5. lipnja u Šibeniku, na Trgu Pavla Šubića, a u organizaciju je uključena i šibenska Turistička zajednica.

– Lokalni uzgajivači pidoča pripremat će školjke po svojim recepturama, dok će vinari preporučiti debit koji će najbolje parirati pojedinom receptu. Degustacijski par školjki i vina prodavat će se po promotivnoj cijeni od 20 kuna, a ljubitelji pidoča i debita imat će priliku kušati desetak parova – na kraju će Šikić.

image
Jakov Prkić/Cropix
19. travanj 2024 15:31