StoryEditorOCM
ŽupanijaUdruga "Žena" hoće, zna i umije

Drnišanke uzele stvari u svoje ruke, koriste europski novac za zapošljavanje teže zapošljivih žena

Piše Katarina Rudan
Udruga \'Žena\' Drniš
8. rujna 2018. - 14:56

Udruga "Žena" iz Drniša, koja iza sebe ima 16 godina uspješnog rada i bogato iskustvo u izradi projekata i povlačenju novca iz raznih, domaćih i stranih izvora, danas je prava mala "institucija" civilnog društva.

Krenule su 2002. u jednoj garaži, bile su uporne i vrijedne i iz godine u godinu su rasle, te su okupljale i na raznim projektima zapošljavale sve više teško zapošljivih žena na tržištu rada. Osnovni cilj im je bio, a i danas je isti, razvijati i poticati aktivnosti koje pridonose boljoj kvaliteti života u zajednici, posebno starijih osoba i dugotrajno nezaposlenih žena. Kako bi ostvarila misiju zbog koje je osnovana, udruga godinama osmišljava i provodi razne projekte.

– Do sada smo proveli više projekata u kojima smo educirali žene iz ruralnih područja za zvanje njegovateljica starijih osoba, dadilje, krojačice, a na brojnim interaktivnim radionicama žene su učile vještine starih zanata, vezenje etno motiva na odjevne i uporabne predmete, koji su vrlo traženi na turističkom tržištu kao suveniri. Također smo educirale žene iz ruralnih područja o njihovim pravima, oblicima nasilja nad ženama i načinima sprječavanja nasilja u obitelji, te kome se obratiti u slučaju nasilja. Tiskali smo i brošure o toj temi koje smo dijelile na prigodnim događanjima. Danas na raznim projektima zapošljavamo ukupno 17 osoba, 16 žena i jednog muškarca. S obzirom na to da smo često na terenu, poznato nam je što je zajednici, našim ljudima i ženama, potrebno, pa tako projekte i pripremamo. Pratimo natječaje, prijavljujemo projekte i – prolazimo – kaže predsjednica udruge Milena Perčin.

Studenti pomažu OPG-ovcima

Među ostalim, trenutno provode tri projekta ukupne vrijednosti oko tri milijuna kuna, koji se u stopostotnom iznosu ili najvećim dijelom sufinanciraju iz Europskog socijalnog fonda. Jedan od njih je "MA DA – Mladi, A Društveno Angažirani", koji provode u partnerstvu s Veleučilištem "Marko Marulić" iz Knina.

– Projekt traje 18 mjeseci, a sufinanciraju ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade RH u ukupnom iznosu od 899.108 kuna. Ovdje smo išli korak dalje i uključili smo mlade, studente treće godine poljoprivrednog i stočarskog smjera, i povezali ih sa starijim vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kako bismo im pomogli u pisanju projekata za povlačenje sredstava iz europskih fondova. Većina vlasnika OPG-ova starija je od 60 godina i oni ne znaju napisati projekt, a konzultanti su skupi – govori Perčin.

Voditeljica EU projekata u Udruzi "Žena" Aleksandra Janjić dodaje da će se na taj način 14 studenata osposobiti za izradu i provedbu EU projekata, te će lokalnim OPG-ovcima preko LAG-ova pomagati u pripremi i provedbi projekata Europske unije. To znači da OPG-ovci više neće morati skupo plaćati konzultante, nego će imati besplatnu podršku studenata s jedne strane, a s druge strane sami će studenti steći dodatna znanja koja će im pomoći pri zapošljavanju nakon završetka školovanja. Edukacija studenata počinje u listopadu i trajat će do kraja godine, a potom slijedi rad na projektima.

Drugi važan projekt za drniški kraj koji provodi Udruga "Žena" je "Bolja starost", koji se financira europskim novcem kroz program "Zaželi – Program zapošljavanja žena".

"Bolja starost"

– Na programu je zaposleno deset žena koje su dugo bile na Zavodu za zapošljavanje. One bi se prema projektu trebale skrbiti o 48 starijih osoba koje žive same i potrebna im je pomoć u kući, ali u stvarnosti ih imaju 70. Naime, na širem drniškom području puno je starijih osoba kojima je pomoć potrebna, a većina ih je do sada bila u našoj skrbi kroz različite projekte. "Stare" korisnike nismo mogli napustiti, a novih je dosta. Žene koje su zaposlene na ovom projektu starije su od 50 godina, završile su tečaj za njegovateljicu ili gerontodomaćicu, što znači da će i nakon završetka projekta, koji traje do 2020. godine, imati veće izglede za posao – kaže Janjić. Projekt "Bolja starost" težak je 1,5 milijuna kuna, traje 30 mjeseci, a provodi se u partnerstvu s HZZ-om – Područnim uredom Šibenik te s Centrom za socijalnu skrb Drniš.

Treći je važan projekt "Klub za zapošljavanje žena 45+", koji je početkom ovog tjedna predstavljen javnosti na uvodnoj konferenciji u Drnišu. Povećanje zapošljivosti žena starijih od 45 godina cilj je projekta, koji u partnerstvu provode Udruga "Žena", Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Šibensko-kninske županije i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Šibenik.

– Projekt se također financira iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 854 tisuće kuna, a ciljna skupina su nezaposlene žene ruralnih područja naše županije starije od 45 godina, i to njih 40. U sklopu projekta planirano je organiziranje tečaja kuhanja tradicionalnih jela, pečenja kolača, šivanja, pletenja i kukičanja, organiziranje tečaja informatike, učenje izrade suvenira, uzgoja bilja i vrtlarenja, savjetovanje o vještinama zapošljavanja i samozapošljavanja – rekla je na kraju Janjić.


Klub u Društvenom domu


Žene s područja županije koje su zainteresirane za projekt "45+" mogu se svaki dan od ponedjeljka do petka, od 10 do 14 te od 16 do 20 sati, za sve informacije javiti u prostorije kluba ili na telefon 022 332 328. Klub će raditi u prostoru Društvenog doma u drniškom Domu kulture, na adresi Kralja Zvonimira 10, a već sljedećeg tjedna počinje tečaj šivanja te kreativne radionice.

18. travanj 2024 12:32