StoryEditorOCM
ŽupanijaOBILJEŽEN SVETI ROKO

Drnišani se sjetili svojih odličnika: od sedmogodišnjeg Enza Perlića do velikog akademika Ivana Aralice

Piše Zdravko Pilić
16. kolovoza 2021. - 20:46
Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljena su ovogodišnje nagrade grada, a akademik Ivan Aralica dobio je titulu počasnog građaninaNikša Stipaničev/Cropix

Drniš je, skromnije nego inače, zbog covid mjera, ali ipak dostojno, svečanom sjednicom Gradskog vijeća, obilježio Dan grada i proslavio blagdan Svetog Roka, svog nebeskog zaštitnika.

Najviše gradsko priznanje, titula počasnog građanina grada na Čikoli dodijeljena je velikom hrvatskom književniku i akademiku, prof. Ivanu Aralici, rođenom na Promini, kojem će se uručiti naknadno, dok je Grb grada Drniša dobio Ivan Tomić, autor drniškog suska, poznatog autohtonog proizvoda i suvenira drniškog kraja. Plaketa grada Drniša dodijeljena je Antonu Vukičeviću za 114 darovanih doza krvi, a isto je priznanje zaslužila i Udruga 'Žena', za društveno koristan rad, u ime koje ga je primila njezina predsjednica Milena Perčin.

Nagradu grada Drniša dobila je pak dr. sc. Anđelka Galić, za restauratorske radove na Visovcu i organizaciju izložbe 'Visovac - Duhovnost i kultura na Biloj Stini' u zagrebačkom muzeju za umjetnost i obrt koja po prvi put javnosti predstavila iznimno vrijedan korpus sakralne baštine koja se čuva u samostanskim zbirkama, knjižnici i arhivu Franjevačkog samostana Majke od Milosti. Nagrada za životno djelo posmrtno je dodijeljena Draganu Županoviću, za razvoj košarke u gradu ispod Promine, a iz ruku drniškog gradonačelnika primio ju je sin pokojnog Dragana.

Posebno priznanje grada Drniša, za izniman sportski uspjeh pripalo je 7 -godišnjem Enzu Perliću, koji je postao prvak Hrvatske u olimpijskom brdskom biciklizmu u svom uzrastu. Uspjehu svog unuka, sigurni smo u to, radovao se 'odnekud gore' i njegov did Đuro Perlić, dugogodišnji kolumnist 'Šibenskog lista' koji nas je iznenada napustio u veljači ove godine. Ali, ima kako vidimo dostojnog nasljednika, koji će i dalje pronositi ime svog grada diljem Hrvatske i po dobrom ga spominjati.

Josip Begonja, drniški gradonačelnik i saborski zastupnik, kazao je kako su Drnišani u ovih godinu dana, od 'Roka do Roka', uspjeli završiti novi dječji vrtić u Drinovcima, vrijedan osam milijuna kuna, projekt Natura Drniš, vrijedan pet milijuna kuna u sklopu kojeg je izgrađen i hotel u Bogatićima, projekt 'Zaželi' vrijedan skoro tri milijuna kuna u kojem je zaposleno 15 gerontodomaćica koje su skrbile za 80 potrebitih osoba, kao i projekt 'Osposobljavanjem do zaposljenja' u kojem je 15 nezaposlenih, preko EU sredstava od 600 tisuća došlo do prekvalifikacije i zaposlenja.

Sve u svemu, reliziralo se projekata u vrijednosti 52 milijuna kuna, što znatno nadilazi gradski proračun, i koji se ne bi mogli realizirati bez sredstava EU, a Begonja je posebno istakao investiciju tvrtke ALUFLEXPACK NOVI u TOF, koja oživljava cijeli drniški kraj, te zatražio od Hrvatskih cesta da se konačno počne raditi na obilaznici grada Drniša. Svesrdnu pomoć Drnišanima obećao je u tom smislu i župan Marko Jelić, koji je kazao da nije slučajno što je županijska skupština prvu sjednicu imala baš u Drnišu, ističući kako se ulaganja TLM – od 80 milijuna eura naslanja na investiciju od 70 milijuna eura u TOF-u, ali kako pored ulaganja u industriju ostaje beskompromisan u borbi za čist i zdrav okoliš – 'županija koja ima dva nacionalna parka i naslanja se na tri parka prirode i rijeku Krku nema prava na kompromis po tom pitanju' – kazao je župan.

Dan grada Drnišanima je čestitao i izaslanik predsjednika Vlade Andrej, ministar pravosuđa Ivan Malenica,i sam rodom s obližnjih Miljevaca te saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev koja je bila izaslanica predsjednika Sabora Gordana Jandorokovića.

03. svibanj 2024 12:54