StoryEditorOCM
Županijastigao i u šibenik

Donosimo sve o omikronu: često ‘zaobiđe‘ brzi test, zarazniji je od delte, booster doza bolje štiti...

Piše Šibenski.hr
30. prosinca 2021. - 16:51

Omikron varijanta je već detektirana u četrdesetak zemlja diljem svijeta uključujući i Hrvatsku, objavljeno je na službenim stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar". Prvi pozitivni uzorak u kojem je u nas detektirana ova nova varijanta prikupljen je u jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi prvog prosinca, a zaražena osoba bila je u kontaktu s osobom koja je doputovala iz Južnoafričke republike.

Od tada se omikron proširio i do danas je njime zaražen veliki dio oboljelih od COVID-19. Međutim, s protokom vremena ne povećava samo broj osoba zaraženih najnovijim sojem već i spoznaje o njemu. Svako novo saznanje pomaže u borbi protiv najnovije, ali i svih vrsta korona virusa.

Što je do sada otkriveno o novoj vrsti, doznajemo iz niza istraživanja. Prema upozorenju Američke Uprava za hranu i lijekove (FDA), brzi kućni testovi imaju smanjenu osjetljivost na pronalaženje omikrona.

To se poklapa sa sumnjama osoba koji su prijavljivali više puta da im je test bio negativan čak i kada su imali simptome bolesti. Objava je uslijedila nakon što su preliminarne studije koje je proveli Nacionalni instituti zdravlja za ubrzanu dijagnostiku, otkrile da iako testovi još uvijek mogu otkriti omikron u uzorcima koji sadrže živi virus, nisu tako pouzdani kao što su bili kod drugih sojeva.

Iako je opće poznato da su brzi testovi manje točni od PCR testova, kod omikrona se pokazalo kako je mogućnost pogrešnog negativnog nalaza još učestalija. Kako se mnogi oslanjaju na “kućne testove”  kako bi utvrdili predstavljaju li opasnost za širenje virusa, FDA savjetuje da e naprave dva uzastopna testa tijekom određenog vremenskog razdoblja, piše NY Magazine Intelligencer.

Tako se ne oslanjaju na jedan negativan rezultat, a u svakom slučaju je preporuka zatražiti i PCR test ako imaju izražene simptome ili veliku vjerojatnost infekcije zbog izloženosti. Nadalje, druga potvrđena spoznaja o novom soju je da ima dosta oblika bolesti s laganim ili nikakvim simptomima.

image
AFP

Stoga su Centri za kontrolu bolesti i prevenciju skratili razdoblje karantene za one koji su bili pozitivni ako su bez simptoma pet dana. Tako su priznali blaži slučajevi povezani s omikronom ne zahtijevaju 10 dana izolacije.

Treće važno obilježje zaraze omikronom je da ako joj je podlegao jedan član kućanstva, rizik za ostale članove toga kućanstva je manji ako su cijepljeni tzv. booster dozom. Dansko istraživanje potvrdilo je da je omikron mnogo zarazniji od ranije inačice delte i izgledi da se dvaput cijepljeni pojedinci zaraze koronavirusom, ako se zarazi jedan član kućanstva, gotovo su tri do četiri puta veći u slučaju omikrona nego kada je posrijedi delta soj.

Znanstvenici su analizirali podatke o prijenosu koronavirusa među članovima gotovo 12.000 danskih kućanstava u kojima je netko bio zaražen. Od toga je u 2.225 kućanstava evidentirana infekcija omikronom.

Uzevši u obzir i ostale čimbenike ustanovili su da je stopa širenja virusa na potpuno cijepljene osobe bila 2,6 puta veća u kućanstvima u kojima je prevladavao soj omikrona u odnosu na ona u kojima je dominirala delta. Analizu su znanstvenici objavili na internetskoj stranici medRxiv, koja još nije prošla stručnu recenziju.

Kada su proučavali stanje isključivo u kućanstvima u kojima je vladao omikron, ustanovili su da je vjerojatnost zaraze osoba cijepljenih dopunskom ili booster dozom bila 56 posto manja u usporedbi s cijepljenima koji nisu primili dopunsku dozu. Odmah po otkrivanju omikrona objavljeno je kako, unatoč visokoj virulentnosti, simptomi koje izaziva su umjereni.

Južnoafričko liječničko udruženje (SAMA) objavilo je da se osobe zaražene novom varijantom virusa nisu ozbiljno razboljele. Najčešći simptomi su bolovi u tijelu i izniman umor, što je zabilježeno kod mlađe generacije, a ne kod starijih ljudi.

S druge strane, proizvođači cjepiva iznijeli su već tada stav da će moći brzo prilagoditi svoja cjepiva prema varijanti omikron, objavio je HZJZ. Proizvođač cjepiva Pfizer/BioNTech očekuje da će moći razviti i proizvesti prilagođeno cjepivo protiv te varijante u otprilike 100 dana.

Stručnjaci smatraju da postojeća cjepiva i dalje nude visoku razinu zaštite od teške kliničke slike koja dovodi do hospitalizacija i smrtnog ishoda. Nova varijanta u najvećem broju slučajeva je nađena kod mlađih ljudi (dob 18 do 34 godine) kod kojih je zabilježena najniža stopa cijepljenja u JAR-u.

Britanski stručnjaci naglašavaju potrebu za cijepljenjem temeljem izvješća zaprimljenih iz Južne Afrike, prema kojima se bilježi veći broj hospitalizacija upravo u skupinama necijepljenih ili djelomično cijepljenih osoba. I iz NZJZ kažu da ako postoji ijedna stvar koju svi sada mogu učiniti jest sljedeće: odaberite svoje cjepivo, bilo da je to vaša prva doza, vaša druga doza, jedina doza ili booster doza, i cijepite se.

26. travanj 2024 05:22