StoryEditorOCM
ŽupanijaUSPRKOS KORONI

Dani mladog maslinovog ulja u Vodicama: Organizatori jubilarne manifestacije ne odustaju jer ne žele prekinuti tradiciju

Piše Katarina Rudan
29. listopada 2020. - 12:47

Udruga dalmatinskih uljara i ove godine, u suradnji s Udrugom senzornih analitičara "Olea" Šibenik, Zavodom za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, Savjetodavnom službom, Hrvatskom gospodarskom komorom​ –​ Županijskom komorom Šibenik i Razvojno-inovacijskim centrom AluTech u Šibeniku​, organizira već tradicionalnu manifestaciju "Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji".

Organizatori manifestacije, koja će se održati 12. prosinca u hotelu "Olympia" u Vodicama, neovisno o aktualnoj situaciji s pandemijom koronavirusa, od jubilarne 10. manifestacije ne odustaju, jer ne žele prekinuti tradiciju.

– Kakav će sadržaj manifestacije biti, hoćemo li se moći okupiti i organizirati edukativna predavanja i izložbeni dio, te svečanu večeru na kojoj se uručuju zahvalnice, plakete, medalje i nagrade za kvalitetu ulja, koliko će osoba moći biti nazočno, ovisit će o mjerama Stožera civilne zaštite vezano za COVID. Pripremamo se kao da će sve biti u najboljem redu, a poštovat ćemo, naravno, sve propisane mjere. Svakako, uzorci ulja koje će naši maslinari i uljari dostaviti za natjecanje analizirat će se i u krajnjem – ako ne budu postojali uvjeti za održavanje manifestacije, rezultate analize, priznanja i nagrade dostavit ćemo im na kućnu adresu – kaže tajnik Udruge dalmatinskih uljara Damir Buntić.

Da bi proizvođači maslinova ulja mogli sudjelovati u natjecateljskom dijelu manifestacije, moraju na vrijeme dostaviti uzorke ulja na ocjenjivanje, uz uplatu 220 kuna po uzorku za analizu i fond nagrada, dok će se večera platiti naknadno, na dan održavanja manifestacije, ako se bude organizirala. Za ocjenjivanje je potrebno dostaviti pola litre maslinova ulja za kemijsku i organoleptičku analizu, a ove godine uvodi se i jedna novina.

– Pored ocjenjivanja sortnog i višesortnog maslinova ulja iz rifuze ocjenjivat će se i maslinovo ulje iz pakovine, a pod pakovinom se podrazumijeva boca s etiketom, koja udovoljava svim zakonskim normama stavljanja na tržište kao takva. Neće se ocjenjivati izgled pakovine nego sadržaj, odnosno ulje – pojasnio je Buntić.

Uzorak ulja može se dostaviti osobno ili poštom na adresu Udruge, Ivana Gundulića 25, 22211 Vodice. Kotizacija se uplaćuje na žiroračun Udruge dalmatinskih uljara Vodice, IBAN: HR6224070001100331920, u opis plaćanja obvezno staviti: Sudjelovanje na X. Manifestaciji te ime i prezime, a u poziv na broj odobrenja staviti 00 i MIBPG, broj poljoprivrednog gospodarstva ili OIB osobe. Pravo na sudjelovanje u natjecanju imaju sve fizičke i pravne osobe upisane u registar poljoprivrednih gospodarstva.

– Zbog ograničenog broja uzoraka, maksimalno 200, prijave ćemo primati do 15. studenoga, s tim što se rok prijava može skratiti ako se ranije zaprimi maksimalan broj. Za sve dodatne informacije naši maslinari i uljari mogu se obratiti na mobitel broj 091/3689 220 – na kraju će Buntić.

19. travanj 2024 06:43