StoryEditorOCM
Županijazvonimirov grad

Ćaćić i Jelić odgovorili Milanoviću koji se opet išao rugati s Kninom: ‘Svi u Hrvatskoj znaju zašto se ovdje slavi Dan pobjede, predsjednik očito ne‘

Piše Leo Kovačić
2. lipnja 2021. - 17:19

Novi podcjenjivački istup predsjednika Zorana Milanovića prema gradu Kninu u kojem je, između ostalog, naveo kako ne razumije zašto se svake godine Dan pobjede slavi u Zvonimirovom gradu, očekivano - zapalio je drušvene mreže.

Sprdanje s gradom u kojem je trijumfalno završen Domovinski rat izazvao je brojne, i to uglavnom negativne komentare. Mnogima nije bilo jasno ni zbog čega se uopće povela rasprava o mjestu proslave, kao ni potreba da predsjednik tumači što Knin predstavlja Hrvatima, a što ne.

"Svaka čast Kninu, ali Knin nije Berlin. Mi slavimo pobjedu negdje gdje nije bio ni centar novca, pameti, organizacije, ničega ustvari...jedan željeznički ranžerni kolodvor s malo većom kasarnom u Jugoslaviji gdje se gojio i stvarao Ratko Mladić i slični ljubimci naroda. Kninu svaka čast, ali nije nužno da budemo tamo svake godine" - izjavio je, naime, Milanović.

image
Marijo Ćaćić i Marko Jelić
Jakov Prkić/Cropix

Marko Jelić, novi šibensko-kninski župan i dojučerašnji prvi čovjek Knina, nije se želio spuštati na predsjednikov nivo kad smo ga zamolili za komentar njegovog istupa.

- Zna se što Knin predstavlja za Hrvatsku zadnjij 1300 godina i uopće mi nije jasno zašto se o tome raspravlja, niti želim ulaziti u razloge  zbog kojih je Milanović ovako podcjenjivački istupio. Ovo nije samo stvar Kninjana, svi u Hrvatskoj su suglasni da se Dan pobjede slavi ovdje. Nikada nije bilo problema s tim - poručio je Jelić.

Njegov zamjenik protekle četiri godine, a od sutra novi gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić, kazao nam je kako ovo nije prvi put da Milanović na ovakav način govori o Zvonimirovm gradu.

- Prije par godina je također za Knin kazao da je to kolodvor s kasarnom. Sad opet nastavlja s tom retorikom. Interesantno, ova tema s mjestom održavanja proslave Dana pobjede krene se povlačiti po medijima tama uoči ljeta. N eznam zbog čega se to nameće, čemu ta distrakcija sa svakodnevnih problema... - ustvrdio je novi kninski gradonačelnik.

Kako kaže, i dalje će ustrajat da se Dan pobjede slavi upravo u Zvonimirovom gradu.

- Ne vidim zašto bi se proslava micala iz Knina?! Riječ je o središnjoj proslavi koja ne ometa ništa i nikoga da taj dan slavi i na drugim mjestima u Hrvatskoj. Knin ima svoju simboliku i značaj u stvaranju hrvatske države. Samo događaji iz Domovinskog rata i više su nego dovoljni da se o njemu govori s respektom - kazao je na kraju Ćaćić.

19. travanj 2024 15:16