StoryEditorOCM
ŽupanijaVODIČANI NA NOGAMA

Apsurdno: Gradska uprava ozakonila izgradnju apartmana na Plavoj plaži kojom je napadnut zaštitni obalni pojas od 70 metara

Piše Tekst i foto Branimir PERIŠA
31. ožujka 2017. - 11:00

Zakonom nedopuštenom izgradnjom apartmana napadnuta je Plava plaža u Vodicama, prostor do jučer zaštićene obale od presudne važnosti za vodički turizam, upozorenje je neformalne građanske inicijative okupljene u obranu od devastacije zelenog i obalnog pojasa uz plažu do Bristaka izneseno na konferenciji za novinare u vodičkom Kulturnom centru.

Prijeđena je granica, obalni betonski zid utvrđen na 70 metara od obale još prije 60-ak godina, i sada na 58. metru pojasa pomorskog dobra, predviđenog jedino za ugostiteljske objekte i zelenilo, nastaje ekskluzivna stambena jednokatnica tik uz Plavu plažu, koju investitor javno oglašava na prodaju za 220 tisuća eura kad uskoro bude završena. To je opasni presedan i ako se ne spriječi, ono što su sačuvali djedovi današnjih Vodičana bit će poništeno, a vrijedni obalni pojas uništen izgradnjom, upozoravaju članovi ove inicijative.



No, sve to postaje puno zanimljivije kad se zna da je sporna građevina istodobno i legalna, jer ju je vlastitom odlukom ozakonila sama gradska uprava Vodica. Stoga inicijativa zahtijeva izmjenu i dopunu UPU-a za zaštitni obalni pojas Plava plaža – Bristak od najmanje 70-100 metara, o čemu će organizirati potpisivanje peticije, te pozivaju sugrađane da im se u što većem broju pridruže na skupu u nedjelju pred restoranom na Plavoj plaži, s početkom u 12 sati i 15 minuta.

 

– Obalni pojas povrijeđen je po svemu sudeći 2012. godine izmjenama Prostornog plana Bristak. Ruku na srce, prošlo je to i propisane javne uvide, i još dok sam bio u vladajućem HDZ-u upozoravao sam na to da o važnim odlukama poput ove treba odlučivati na referendumu, jer građani nemaju naviku dolaziti u gradsku vijećnicu razgledati izložene planove i iznositi primjedbe – kazao je Danijel Lasan Zorababel, inače predsjednik Gradskog vijeća Vodica.

Nedavno je istupio iz HDZ-a i na predstojećim lokalnim izborima bit će kandidat na jednoj nezavisnoj listi, a odabrano je predizborno vrijeme da ova građanska inicijativa javno istupi sa svojim zahtjevima samo kako bi se problem što upečatljivije istaknuo.

– Ovo nema nikakve veze s politikom ni s političkim strankama. Okupili smo se na inicijativu Nikole Španje, koji otpočetka na to upozorava – objasnio je Lasan Zorababel.
Na pitanje zar nije i sam, s obzirom na položaj i dužnost u gradskoj upravi, mogao utjecati na to, odgovorio je da tada, 2012., još nije bio na funkciji.



Nikola Španja naveo je čudne okolnosti pod kojima je došlo do promjene ove vodičke prostorne zone.
– Povjerenstvu za planiranje Grada Vodica, kojega sam bio član 2012. godine, odjednom je bila prezentirana druga karta, na kojoj se namjena zelenog pojasa mijenja i proglašava građevinskom zonom do mora, a na primjedbe koje sam slao gradonačelnici i gradskim službama nikad nisam dobio odgovor. O svemu su također izvijestili USKOK i nadležno ministarstvo.

Tako je nakon 65 godina počela prva prodaja terena na zaštićenom obalnom prostoru i ako se on zaposjedne izgradnjom, Vodicama ostaje plaža široka samo pet-šest metara i samo 12 parkirnih mjesta za cijelu plažu, strahuje Španja, inače poznati vodički obrtnik, od te odluke "donesene protiv vlastitoga grada", poput ostalih okupljenih u ovoj inicijativi.

– Je li moguće da smo daleke 1963. godine gradili na 70 metara od obale, a danas se to radi na 50-ak metara? – zapitao se Španja, dodajući kako su Vodice ranih 60-ih godina prošlog stoljeća razmišljale o zaštiti obale i imale su urbanistički plan, koji se poštovalo sve donedavno.

Građevinska parcela na kojoj se gradi apartman koji je pokrenuo inicijativu ove grupe Vodičana površine je 350 četvornih metara i nastala je kupovanjem nekoliko starih vrtova s obje strane poljskog puta koji je nekima bio jedini prilaz do kuće ako ne bi išli plažom. Okrupnjeno zemljište promijenilo je tri vlasnika, a tek je posljednji počeo graditi.

 



Ostale su susjedi uspjeli uvjeriti da je to dio zaštićenog obalnog pojasa te su odustajali, čulo se od članova ove građanske inicijative.

– Ovo nije problem samo ljudi koji žive u neposrednoj blizini Plave plaže i ove sporne gradnje. Investitor nije važan, važno je što je odlučila i kako će sada reagirati gradska uprava, i ako to prođe, bit će to zeleno svjetlo za mnoge druge investitore i početak upropaštavanja vrijedne vodičke obale. Ja živim na drugom kraju mjesta i apeliram na sve građane Vodica da dođu u nedjelju na dostojanstveni prosvjed, jer je budućnost obale važna svima nama – poručio je na kraju i Ante Juričev Grgić.


Gradonačelnica: Četiri puta mijenjali smo planove u Gradskom vijeću, gotovo jednoglasno!
– Žao mi je što se ovo dogodilo. Ja sam također za zaštitu priobalnog pojasa, međutim, gradska uprava ne izdaje građevinske dozvole i ne mogu ulaziti u to ima li u konkretnom slučaju kakvih propusta – izjavila je Branka Juričev Martinčev, vodička gradonačelnica.
Grad Vodice ima Odbor za prostorno planiranje, u kojem su predstavnici stranaka u vijeću i stručnjaci. Gradonačelnica se osobno nije miješala u njihov rad i zahvaljujući tako sastavljenom tijelu.
– Vodice su gotovo jednoglasno u Gradskom vijeću donijele četiri plana. Što se tiče prostornog planiranja, ovaj dio Plave plaže i Bristaka takvim je određen još 2006., a izmjene smo imali također 2008., 2013. i 2015., ali gotovo bez primjedbi – napomenula je Branka Juričev Martinčev.
– Na prostornim planovima radilo se, dakle, u četiri navrata, a na ovaj se način reagira tek sada – primjećuje, uz konstataciju da predizborno vrijeme nije baš slučajno odabrano. U svakom slučaju, situacija se može promijeniti jedino izmjenama prostorne dokumentacije i očekuje da će budući čelnici gradske uprave to potaknuti.

27. travanj 2024 22:54