StoryEditorOCM
Šibenikradnice propale revije

Žrtve najdužeg stečaja u Europi najavile prosvjed pod Plenkovićevim prozorima: ‘Nećemo odustati od našeg novca‘

Piše Šibenski.hr
8. studenog 2023. - 13:51

Bivše radnice propale šibenske tvrtke Revija najavile su u utorak prosvjed 23. studenog na Markovu trgu u Zagrebu zbog neisplate preostalih devet plaća i otpremnina u ukupnom iznosu od oko 1,29 milijuna eura.

Prosvjed su najavile na pripremnom skupu održanom ispred zgrade Općinskog suda u Šibeniku u organizaciji Novog sindikata, piše HRT

Pravni savjetnik sindikata Vedran Uranija istaknuo je kako su radnice spremni ići i pred Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu ako prosvjed ne urodi plodom.

I dalje traže sastanak s ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem, kojem su, zajedno s premijerom Andrejem Plenkovićem, poručili da više ne mogu čekati jer država snosi odgovornost za njihov slučaj pa ga mora riješiti.

U ‘slučaju Agrokor‘ država je potrošila preko milijun eura na nezakonito vještačenje, gotovo koliko potražuju radnice Revije. Uludo se troši novac poreznih obveznika, a za radnice novca nema. Poručujemo Bačiću i premijeru da od ovog nikad nećemo odustati, istaknuo je Uranija.

Stečajni postupak nekadašnjeg šibenskog konfekcijskog giganta Revije trajao je 20 godina, priveden je kraju prije dvije i pol godine, ali nisu riješena sva potraživanja radnica, koje su ostale bez devet plaća i otpremnina.

- Država ima novca, sad idu izbori, a ovdje je oko 360 radnica koje bi mogle glasovati za njih, ali neće ako se ovo ne riješi, rekla je jedna od bivših radnica Jadranka Košarić.

Ne tražimo tuđi novac, niti je veliki novac, njima je to džeparac. Ništa im ne predstavlja, a nas bi spasilo, kazala je Košarić i najavila da će im se na prosvjedu u Zagrebu pridružiti bivše radnice Kamenskog i Orljave.

- Kad je trebalo raditi, radnice su radile i po tri smjene kad bi stigla roba. Radile su za vrijeme zamračenja za vrijeme Domovinskog rata i šile robu vojsci. Radile smo praznike i blagdane, nosile posao kući. Radile smo pjevajući i bile kao jedna, ovo je sramotno, poručila je Vladi bivša radnica Revije Marija Banić, prenosi HRT

28. travanj 2024 22:58