StoryEditorOCM
Šibenikin memoriam

Umro je Petar Deljac, jedan od posljednjih svjedoka Šibenika, Doca i Crnice, koji su nestali u netragu vremena

Piše Zdravko Pilić
30. ožujka 2023. - 12:11

Umro je, u 89. godini života, a pokopan na Kvanju, u utorak, u krugu obitelji, Petar Deljac, jedan od posljednjih svjedoka Šibenika kojeg više nema, Doca i Crnice koji su nestali u netragu vremena, a bili su kako nam je prije četiri godine kazivao, opasniji nego Bronx i Harlem zajedno.

- ‘U toverne se tada išlo s nožima za pason, a nije moglo proći ni misec dana da u Bujura ne bi nekog isparalo!‘ - kazivao nam je šjor Pere koji je posljednje godine svog dugog i zanimljivog života proživio u Boškom domu, gdje smo s njim i razgovarali za Šibenski list, 2019. godine.

Svega se, tada krepki i vitalni 85. godišnjak, kojem je mozak radio kao švicvarski sat, sjećao, i o svemu je pričao otvoreno, vrlo živo i zanimljivo, s velikom ljubavlju i zamjetnom dozom humora – o svojim Dolačanima, Crničanima, Martinskoj i Srimi, koji su bili dolački ‘prekomorski posjedi‘ u koje se onda, dok još nije bilo šibenskog mosta išlo, na vesla.

Uživali smo razgovarajući s njim, a uživali su i čitatelji, kojima tekst s njegovim sjećanjem na Šibenik kojeg više nema donosimo još jednom. Kao najbolji hommage o tome kako je život šaka suza i vrića smija. Adio šjor Pere, i počivajte u miru!

Razgovor s Petrom Deljcom pročitajte OVDJE

24. svibanj 2024 08:06