StoryEditorOCM
ŠibenikGoruća pitanja

U Šibeniku završen 33. kongres Ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske: ‘Dragi roditelji, nije sramota usmjeriti djecu na ova zanimanja!‘

Piše Branimir Periša/Sponzorirani sadržaj
22. studenog 2021. - 14:58

U šibenskim hotelima AM Adria park (ex 'Solaris') završen je 33. kongres Ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, pod domaćinstvom Obrtničke komore Šibensko-kninske županije, i pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te Hrvatske turističke zajednice.

Ugostitelji i obrtnici iz sektora turizma ponovno su, četvrti put, u Šibeniku sjeli zajedno s predstavnicima državne vlasti te u panel raspravama razmotrili goruća pitanja od važnosti za sektor i prije izbijanja pandemije, poput poreznog opterećenja i sve težih prilika na tržištu kvalificirane radne snage u ugostiteljstvu i turizmu. Zadnji susret bio je 2019., pred pandemijske godine, a nakon iznenađujuće dobrog ljeta s Hrvatskom kao hit turističkom destinacijom, u vrijeme COVID pandemije, glavno je pitanje rasprave: „Posljedica COVID-a na turizam i ugostiteljstvo: što smo naučili i kako dalje?” Kongres u Šibeniku urodio je i cehovskim zahtjevima HOK-a prema Vladi, radi oporavka i bržeg razvoja sektora.

U tom cilju nužno je sniženje stope PDV-a od 13 posto na pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, toplih napitaka, vina i piva te potpuno ukidanje poreza na potrošnju na državnoj razini, definirano Zakonom o financiranju lokalne samouprave.

image
Kongres u Šibeniku urodio je i cehovskim zahtjevima HOK-a prema Vladi, radi oporavka i bržeg razvoja sektora
Nikša Stipaničev/Cropix

Kvalitetna radna snaga ključ je održivosti i razvoja ugostiteljskog i turističkog sektora. Rješavanju problema nedostatka radne snage nužno je pristupiti međuresorno, kroz unaprjeđenje obrazovanja za obrtnička zanimanja, promociju i jačanje strukovnog obrazovanja, te smanjivanjem poreznog opterećenja rada i fleksibilnijim mogućnostima zapošljavanja kadra u ugostiteljstvu.

Kako je to kratko komentirao Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a u izjavi za medije:

- Treba nam dobra reforma obrazovnog sustava i stalna kampanja među roditeljima da nije sramota usmjeriti dijete da se školuje za obrtnika. Kućni odgoj u tom pravcu i radišnost, formula su za boljitak poduzetništva i cijelog društva, zaključio je predsjednik HOK-a.

Situacija s pandemijom i dalje je neizvjesna, a to povlači i mogućnost dodatnih epidemioloških mjera što bi prouzročilo pad prometa i izravnu financijsku štetu vlasnicima ugostiteljskih objekata. Zato je nužno, sljedeći je zahtjev HOK-a prema Vladi, da svaku najavu epidemioloških restrikcija prati i plan gospodarskih mjera sve dok okolnosti ne dopuste rad u punom zamahu. Također, potrebno je dopustiti radno vrijeme iza ponoći svim ugostiteljskim objektima koji za to ispunjavaju uvjete, uz obveznu primjenu COVID potvrda.

Naposljetku, Nacionalni program opravka i otpornosti u segmentu ugostiteljstva potrebno je maksimalno približiti i prilagoditi potrebama sektora kako bi se osiguralo dostizanje ciljeva zelene i digitalne tranzicije te povećala dodana vrijednost sektora, jedan je od zahtjeva HOK-a prema Vladi.

image
Sandra Herman, državna tajnica Ministarstva turizma i sporta
 
Nikša Stipaničev/Cropix

U vezi s tim u Šibenik je dobre vijesti ugostiteljima i turističkim djelatnicima donijela Sandra Herman, izaslanica Vlade Republike Hrvatske, državna tajnica Ministarstva turizma i sporta koja je skup u Šibeniku proglasila otvorenim.

- Hrvatski turizam pronašao je svoju samostalnu nišu i više od 60 posto sredstava za turizam bit će dodijeljeno privatnom sektoru, jednako i u višegodišnjoj novčanoj omotnici EU, istakla je državna tajnica.

U milijardama kuna broje se konkretne mjere i financijske pomoći turizmu i ugostiteljstvu, no svi znamo da obrtnici najviše žele živjeti od vlastitoga rada. Sigurna sam da ćemo opet doći do toga kada zajednički prebrodimo krizu, zaključila je Sandra Herman.

01. svibanj 2024 13:32