StoryEditorOCM
Šibenikborba za svakog gosta

‘U Šibeniku očekujemo puno bolju predsezonu nego lani‘: Dino Karađole o prvim turistima i rezervacijama za Uskrs

Piše Toni Veljača
1. travnja 2022. - 17:43

Ovogodišnji Uskrs, koji kalendarski pada na sredinu travnja, trebao bi privući prvi, ozbiljniji val turista u Krešimirov grad. Predsezona kuca na vrata, a ono što je sigurno jest da brojke iz vremena prije pandemije, odnosno ratnih zbivanja u Ukrajini, šibenskim turističkim djelatnicima neće biti dostižne.

Koliko gostiju će cirkulirati starom gradskom jezgrom u vrijeme Uskrsa, rekao nam je Dino Karađole, direktor TZ grada Šibenika.

- Hoteli u staroj gradskoj jezgri za vrijeme Uskrsa već imaju najave dolazaka. Kroz razgovor s njima, dobio sam informaciju da će im popunjenost u tom periodu biti od 50 do 70 posto, s tim da bi manji hoteli trebali potpuno ispuniti svoje kapacitete. Što se tiče privatnog smještaja, tu informacije o rezervacijama nažalost nemam. Problem, kao i prijašnjih sezona, je što dosta rezervacija kod privatnog smještaja pristiže u zadnji trenutak, pa je teško i njima predvidjeti što će se događati – rekao je Karađole.

Za razliku od lani, kada je pandemija stavila ključ u bravu većini hotela, ove godine, srećom nije tako. Lani otkazani kongresi i seminari u Solarisu ove sezone će se održati. Hoteli se otvaraju i sve je spremno za prve posjetitelje.

- Solaris će za Uskrs otvoriti dva hotela i kamp pri čemu računaju na posjetu od nekih 500 ljudi. Solaris je izuzetno važan za šibenski turizam jer nam donosi jako puno noćenja, pogotovo u predsezoni. Lani su primjerice bili dogovoreni brojni kongresi i seminari, a koji su nažalost morali biti otkazani zbog situacije s pandemijom. Za sada otkazivanja takvih događanja nema, najave su dobre, i uskoro bi sva ta događanja trebala početi – istaknuo je Karađole.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Prema riječima prvog čovjeka turističke zajednice grada Šibenika, predsezona u Gradu bi trebala polučiti znatno bolje rezultate u odnosu na lani.

- Situacija u odnosu na prošlu godinu je neusporediva, lani nismo ni imali prave predsezone. Prema dosadašnjem iskustvu, u ovom periodu oko Uskrsa, najviše se rezervira smještaj u staroj gradskoj jezgri. Kako ide sezona, počinje se rezervirati smještaj i van užeg centra grada, kao što su kuće za odmor. Za sada nemam informacija o nekom značajnijem otkazivanju rezervacija, više bi rekao da se radi o stagnaciji. Primjećujem da i hoteli imaju puno bolje uvjete što se tiče otkazivanja, fleksibilniji su, pa vjerujem da će i to privući posjetitelje u Šibenik – naglasio je Karađole.

Ono što je sigurno je turističke djelatnike i sve one koje žive od turizma, očekuje borba za svakog gosta.

- Ukoliko situacija s ratnim zbivanjima ne eskalira, mislim da ćemo u predsezoni i sezoni imati dobre rezultate. Svakako bolje nego prošle godine – zaključio je Karađole.

30. travanj 2024 13:08