StoryEditorOCM
ŠibenikOsmo izdanje

U ponedjeljak Šibenik postaje crven! Evo zašto će to biti glavna boja manifestacije „Light is life“

Piše PišeŠibenski.hr
25. kolovoza 2023. - 12:58

 

Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika i ove godine obilježavaju 28. kolovoza, dan kad su 1895. godine Šibenčani dobili javnu rasvjetu na izmjeničnu struju. Program osme po redu manifestacije „Light is Life“, koja počinje u ponedjeljak u 20.20 sati, danas su na konferenciji za medije predstavili zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta, direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole i autor projekta Zoran Lučić Luca.

 

-Osmi put zaredom obilježavamo datum na koji je Šibenik postao prvi grad na svijetu koji je dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju. Povijesna je činjenica da je na Niagari proradila prva hidroelektrana, ali i da su nedugo nakon naši tadašnji gradski oci sagradili hidroelektranu Jaruga i 11 kilometara dug dalekovod od Lozovca do Šibenika kako bi mogla zasvijetliti naša javna rasvjeta. Ovaj događaj smatramo izrazito bitnim te želimo da se ne neki način odužimo onima koji su to omogućili jer je Šibenik i onda, prije 128 godina, bio grad ispred svog vremena - kazao je Mileta dodavši kako Grad prati ideju i autorstvo Lučića Luce te svake godine, zbog velikog interesa građana i gostiju za manifestaciju, osigurava sve više novca u proračunu.

 

Manifestacijom „Light is life“ želi se podsjetiti na ulogu i značaj svjetla i struje za Šibenik, ali i cijelo čovječanstvo. Kako je istaknuo direktor TZ-a grada Šibenika, riječ je o događaju koji je prešao lokalne okvire, a i ove godine je pripremljen bogat program.

 

-Na datum 28. kolovoza, obilježava se i Dan HEP-a, što znači da je riječ o najvažnijem danu u hrvatskoj povijesti što se tiče energetike. Moramo im se zahvaliti na potpori, a za okruglu obljetnicu očekujemo veći spektakl nego što je bio dosad - rekao je Karađole.

 

Autor manifestacije Zoran Lučić Luca istaknuo je kako su ovogodišnja tema klimatske promjene, odnosno želi upozoriti na ono što se događa u svijetu, ne ulazeći u to radi li se o klimatskom ciklusu ili je glavni krivac za to čovjek, odnosno prekomjerno korištenje fosilnih i drugih energenata.

 

-Glavna boja manifestacije bit će crvena jer je ona upozoravajuća pa će tako sve fasade na šibenskoj obali, a čak i javna rasvjeta te sama katedrala sv. Jakova, biti obojene u crvenu boju. Išli smo toliko daleko da se pozabavimo tematskim vatrometom koji će biti u tri boje; prva će biti plava koja obilježava nastanak života na planetu Zemlji, druga boja će biti zelena koja predstavlja život i prirodu, a treća će biti crvena koja upozorava na situaciju u koju smo došli. Zadnja raketa će biti bijele boje i simbolizirat će nastavak života“, pojasnio je Lučić Luca.

 

Ove godine najavljen je cjelovečernji koncert od sat i pol vremena, a na plutajućoj bini nastupit će „4 tenora“. Koncert počinje u 21 sat, a trajat će do 22.30 sata, dok je u 22 sata na rasporedu vatromet nakon kojeg će koncert biti nastavljen.

 

-Instalacije će biti postavljene na travi, od hotela Krki prema katedrali sv. Jakova. Opet ćemo instalirati Teslin transformator, a na Poljani će na LED ekranu tri puta biti prikazan film „Nikola Tesla“ Mira Brankovića. Ove godine imamo instalaciju kojom ćemo se sjetiti nositelja cijelog projekta prije 128 godina, a ona se zove ‘Ante Vitez Šupuk – gradonačelnik Grada Šibenika‘. Imamo instalaciju koja se zove svjetska populacija, a riječ je o zemaljskoj kugli oko koje će biti postavljeno 10 simbola čovjeka kao jedinke, a deseti će gorjeti u crvenoj boji koja je i glavna boja manifestacije. Boja će simbolizirati desetmilijarditog čovjeka koji će se, prema projekcijama, roditi 2050. godine. Također, održat će i trek utrka oko stare gradske jezgre - naglasio je autor manifestacije.

 

Promet na rivi će biti reguliran tijekom manifestacije, a ovisno o broju posjetitelja policija i prometno redarstvo će donijeti odluku o zatvaranju rive.

27. travanj 2024 23:35