StoryEditorOCM
ŠibenikOdlična godina

Svi su "ludi" za šibenskim forticama: tvrđavama prošlo 200 tisuća posjetitelja

Piše Katarina Rudan
8. siječnja 2019. - 11:43

Povodom Dana turizma Šibensko-kninske županije, koji se obilježava u prosincu, Tvrđava kulture Šibenik dobila je još jednu "Zlatnu boulu".

Riječ je o priznanju koje turističko-ugostiteljskim djelatnicima, ustanovama, udrugama i institucijama Šibensko-kninske županije, koji su svojim radom pridonijeli unaprjeđenju turističke ponude i podizanju kvalitete destinacije, treću godinu zaredom dodjeljuje županijska Turistička zajednica. Za 2018. godinu dodijeljene su 23 "Zlatne boule".

- Ove godine smo dobili priznanje za doprinos unapređenju kulturne ponude u destinaciji, a prije dvije godine "Zlatnu boulu" dobili smo za kulturnu atrakciju godine. Uvijek nam je posebno drago kad priznanje za naš rad stigne iz lokalne sredine. To nam je još jedan poticaj za daljnji rad, za kvalitetan pristup upravljanju kulturnom baštinom i organizaciju kulturno-turističkih programa - rekla nam je ravnateljica JU Tvrđava kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić. Na skriva da su izuzetno zadovoljni rezultatima rada postignutim tijekom prošle godine i to u svim segmentima djelovanja ove gradske ustanove.

- Napravili smo puno posla bilo da se radi o organizaciji događanja ili realizaciji nekih drugih projekata. Imali smo jako bogatu sezonu na našim objema tvrđavama, Sv. Mihovilu i Baroneu. Ukupno su bila 44 događaja, među kojima je i pet velikih koncerata inozemnih izvođača koji su unaprijed i u kratkom roku bili rasprodani. U tom smislu smo ljestvicu podigli zaista visoko i sad se moramo silno potruditi da tako bude i u 2019. - kaže ravnateljica.

Puno je tijekom prošle godine napravljeno i na stručnoj obradi i valorizaciji kulturno-povijesne baštine Šibenika.
- Ponajviše smo to prezentirali u okviru događanja "Europski dan tvrđava" koje se prošle godine prvi put održalo u Šibeniku. Među ostalim, pripremili smo tada i jednu izložbu koja tematizira graditelje šibenskih tvrđava. Nadalje, dobili smo prošle godine i naš prvi europski projekt koji realiziramo nepovratnim novcem iz Europskog socijalnog fonda. Radi se o umrežavanju s udrugama na području grada koje se bave kulturom i produkcijom kulturnih programa kroz projekt "Krešimir" - navodi Bačelić i dodaje kako ove godine očekuju još europskog novca za nove projekte koje su prijavili na natječaje.


Rast posjećenosti
Skok od 13 do 16 posto

- Tijekom 2018. godine zabilježili smo novi rast posjećenosti naših tvrđava u odnosu na godinu prije, i to od 13 do 16 posto. Sveukupno je što kroz dnevni, što kroz večernji posjet kroz tvrđave Sv. Mihovil i Barone prošlo oko 200.000 posjetitelja - kaže ravnateljica Gorana Barišić Bačelić.

26. travanj 2024 22:42