StoryEditorOCM
ŠibenikIspred Krešimirova doma

Šibenske aktivistice pred molitelje donijele košaru jabuka i pojele ih; time ukazale na diskriminaciju i nasilje nad ženama u patrijahalnom društvu

Piše Marija Lončar
1. srpnja 2023. - 09:54

 

 

 

Članice Šibenske udruge mladih Š.U.M. i KU Fotopoetika u jutros su izvele su performans "Uberimo plodove ženske borbe za slobodu" u sklopu kojeg su na Trgu palih branitelja Domovinskog rata u Šibeniku i pred javnim okupljanjem muškaraca donijele košaru s jabukama i pojele ih. Time su ukazale na štetne i arhaične konstrukcije ženskosti i muškosti iz kojih i dan danas proizlaze diskriminatorne prakse i sveprisutno nasilje nad ženama u patrijarhalnom društvu, priopćile su šibenske aktivistice.

Sedam mjeseci nakon prve organizirane molitve u Šibeniku, svijet je i dalje nesigurno mjesto za žene i druge potlačene grupe ljudi, naročito drugačije. Iako nijemo ili ispod glasa u usta uzimaju ženske slobode želeći ih podrediti muškom autoritetu, jasno poručuju da neće prihvatiti društvo u kojem muškarac stoji uz ostale, a ne iznad njih, navode u svom priopćenju članice Š.U.M.-a i Fotopoetike.

- Dok se moleći muškarci grčevito drže argumenta kako se radi "samo" o molitvi, odbijajući shvatiti kako i dalje živimo u društvu u kojem su žene nerazmjerno pogođene nasiljem u obitelji, počinitelji kojega su nerazmjerno muškarci, žene su i dalje pretučene, ubijane, zlostavljane iza četiri zida obiteljskog života. Dok prikazuju svoju "molitvu" kao želju za prestankom pobačaja, nesvjesni su žena koje su u to ime umirale i umiru, zbog izostanka liječničke pomoći ili nesigurnih uvjeta. Dok mole za domovinu, ignoriraju nasilan sadržaj kojim se po njihovim portalima izruguju i omalovažavaju drugačiji, drugi ljudi i čitave skupine protiv kojih se svakodnevno stvara nemali internetski sadržaj čiste mržnje. Dok preko predstavnika svojih inicijativa zagovaraju javne politike s ciljem ograničavanja prava ženama i drugim društvenim grupama, nesvjesni su vlastite povlaštenosti da žive po vlastitoj mjeri. Nije im dovoljno to što imaju slobodu i društveni okvir u kojem svoj život mogu živjeti kako god žele, oni ga silom žele nametnuti i svima koje vide kao vlastite neprijatelje u samoprozvanoj borbi za jednu mitsku istinu.

Umjesto molitve za druge koji u ovom društvu nemaju iste privilegije, umjesto inicijativa za prestanak realnog i ozbiljnog problema obiteljskog nasilja, seksualnog zlostavljanja žena, strukturalnih nejednakosti koje žene u ovom društvu svakodnevno osjećaju na svojoj koži na poslu, u zdravstvenim i drugim ustanovama, ali i vlastitim kućama, umjesto zagovaranja kulture mira, razumijevanja, prijateljstva, solidarnosti, rada i društva u kojem se ne bojiš da bi različiti od tebe mogli načeti tvoj identitet jer je on jak, muškarci koji kleče, izbjegavajući priznati da njihovo prisvajanje javnih prostora jest politička borba, nazivajući se i vitezovima, pozivaju na mržnju, nasilje, promoviraju ideje nametanja jednog (vlastitog) okvira svima - zaključili su, među ostalim, u svom priopćenju iz udruga Š.U.M. i Fotopoetika.

29. travanj 2024 14:18