StoryEditorOCM
Šibeniknepoznati haker

Šibenska Gradska knjižnica na meti kibernetičkog napada; u trenutku izbrisano 14 godina rada na digitalizaciji građe

Piše šibenski.hr
12. listopada 2023. - 11:40

Šibenski knjižničari nisu mogli ni naslutiti da će biti meta kibernetičkog napada. No, prije tri mjeseca hakeri su upali u njihovu mrežu i onemogućili im pristup građi. Dio podataka je vraćen, a srećom je izbjegnuta katastrofa koja se mogla dogoditi da su u dometu napadača bili podaci o korisnicima, katalog knjižnice ili sustavom povezana gradska riznica. Nakon incidenta - sustav zaštite je poboljšan, i to ne samo u toj gradskoj ustanovi, izvještava HRT.

Nepoznati haker "probio" je zaporku i s ovlastima administratora imao odriješene ruke. Pristupio je čak i izdvojenom uređaju za pohranu.

- On je bio kablom vezan za servere. Moram priznati da je to bio previd, ali bili smo uvjereni da se to neće dogoditi i da nitko nema razloga na taj način napasti knjižnicu, rekao je Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić".

Razloga itekako ima jer kriminalci na mreži računaju da će njihove mete platiti otkupninu za izgubljene podatke.

- U posljednje vrijeme, ako govorimo lokalno, ja bih rekao da nema tvrtke koja nije iskusila sličan napad uz veće ili manje posljedice, istaknuo je za HRT Frane Urem, stalni sudski vještak za telekomunikacije.

U knjižnici je u trenutku izbrisano 14 godina rada na digitalizaciji građe, terabajti dokumenata, 60.000 stranica.

"Ove naše novine Hrvatska riječ - idu danas prvi put u svijet u priprostom ruhu. Niti su okićene niti ih kitimo. Odužujemo se samo potrebi grada Šibenika i njegove okolice s namjerom da i oni imaju javno glasilo. - uvodnik je ovo prvog broja hrvatske riječi prvih šibenskih novina i njegovo digitalizirano izdanje stradalo je u hakerskom napadu!"

Zahvaljujući arhivima svjetske mreže najveći je dio vraćen, no ne i prijelomi 160 naslova iz naklade knjižnice.

- I popratni materijali koje smo imali, sve ilustracije su bile na stotine odnosno na tisuće skeniranih slika ilustracija - sve je to nestalo, napomenuo je ravnatelj Lakić.

Osvijestili su i drugi da bi mogli postati lovina kibernetičkim predatorima.

- Mogu reći nakon toga da smo te sigurnosne, dobre prakse iz Grada prenijeli na gradske ustanove, tako da je sigurnosni sustav Grada i gradskih ustanova na puno većoj razini, rekao je Tomislav Lokas, viši savjetnik za informatičke tehnologije Grada Šibenika.

Stoga pisanu baštinu Šibenika danas čuvaju snažni zaštitni programi, zaključuje HRT.

27. travanj 2024 05:31