StoryEditorOCM
Šibeniku potrazi za rješenjem

Šibenik odustaje od tradicije i pridružuje se brojnim hrvatskim gradovima. Doček Nove bez vatrometa!?

Piše Ana Petrić
1. prosinca 2023. - 13:50
Vatromet prigodom dočeka Nove godine 2023 na Trgu Republike Hrvatske kod katedrale Svetog Jakova uz nastup Ide Prester i Lollbrigida i Roisin Murphy.  arhiv/Nikša Stipaničev/Cropix

Prošle je godine 27 hrvatskih gradova i općina odustalo od vatrometa na dočeku Nove godine, a brojka onih koji će tu praksu primijeniti i ove godine, već je sada gotovo duplo veća. Kao alternativna rješenja, koriste se konfeti, laseri i slični vizualno atraktivni, svjetlosni efekti.

Podsjetimo, na inicijativu udruge ‘Prijatelji životinja‘, dio gradova i općina odlučio je prošle godine zabraniti vatromet i druge pirotehničke proizvode na dočeku Nove godine iz obzira prema kućnim ljubimcima i sugrađanima kojima je takva vrsta buke velik izvor stresa i traume. Također, popisu argumenata protiv pirotehnike tada su dodani i oni za zaštitu okoliša, obzirom na to da kemikalije i procesi kojima se ona proizvodi štetno utječu na okoliš.

Dosada su 44 hrvatska grada i općine službeno potvrdili da u novu, 2024. godinu neće ući s vatrometom, a hoće li se Šibenik pridružiti ovoj akciji, upitali smo Moranu Perišu iz Odjela za programsku produkciju Tvrđave kulture, Javne ustanove kojoj je u potpunosti povjerena organizacija dočeka Nove godine.

- Najiskrenije rečeno, trenutno smo u potrazi za alternativnim, ali donekle jednako atraktivnim vizualnim rješenjem umjesto tradicionalnog vatrometa za doček Nove godine. Zasad ne mogu reći ništa više jer smo zaista još u fazi pronalaženja nekog drugog vizualnog efekta, a ukoliko ga i ne uspijemo pronaći, onda ćemo razmisliti, iako je izglednije da ćemo od vatrometa onda svejedno odustati nego da nećemo - otkriva nam Periša.

27. travanj 2024 07:10