StoryEditorOCM
Šibeniknajduži stečaj

Radnice propale šibenske konfekcijske tvrtke još traže svoje plaće: ‘Nećemo odustati dok smo žive!‘

Piše Ana Petrić
23. ožujka 2023. - 13:19
Radnice propale šibenske ‘Revije‘ još potražuju neisplaćene plaćeNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Stečajni postupak nekoć čuvene konfekcijske kuće ‘‘Revija‘‘ iz Šibenika vodio se skoro 20 godina, time je postao najdulji stečaj u povijesti Republike Hrvatske, u rujnu 2020. godine ekspresno je zaključen za manje od jedne minute, a njezine bivše radnice - još uvijek potražuju 9,7 milijuna kuna za plaće i otpremnine koji im pripadaju.

Tim su povodom bivše radnice ‘‘Revije‘‘ održale mirni skup ispred zgrade Trgovačkog suda u Šibeniku, naglasivši kako od svojih potraživanja neće odustati dok su žive. Podsjetimo, kompletnu imovinu ‘‘Revije" – pogon i upravnu zgradu u Bilicama s nekretninama i pokretninama preuzela je država, odnosno Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a na temelju 65 milijuna kuna tražbina, i fiducijarne uknjižbe. 

Nakon završetka stečajnog postupka, sud je bivšim radnicama priznao isplatu od sveukupno 13 milijuna kuna na temelju plaća i otpremnina, od čega im je, tek nakon velikog prosvjeda prije devet godina, isplaćeno samo 3,3 milijuna kuna. Isplatu preostalih 9,7 milijuna kuna potražuje ukupno 326 bivših radnica, adekvatan odgovor na otvoreno pismo za to od nadležnih Ministarstava tada - nisu dobile. Ono što sada traže, sastanak je sa premijerom Andrejem Plenkovićem i resornim ministrom, Brankom Bačićem, u svezi isplate njihovih potraživanja.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

-Ovim skupom želimo poručiti da želimo ono što smo zaslužile, svoje plaće i svoje otpremnine i to dok smo žive jer su pojedine već u odmakloj starosti. Mi smo u ‘‘Reviji‘‘ radile danju i noću, radile smo za vojsku, u svakakvim uvjetima i zato apeliram na premijera Plenkovića da nas čuje i da nam udijeli ono što zaslužujemo, ono što nam pripada - kazala je Radojka Pekas, bivša radnica ‘‘Revije‘‘.

-Prvo želimo poručiti premijeru Plenkoviću da je ovo tema broj jedan u Hrvatskoj. Nisu tema međusobna politička prepucavanja, sms poruke, mailovi, ovo je ključna tema. Ako je itko u ovoj državi zaslužio dobiti tih 9,7 milijuna kuna onda su to one i od toga nikada nećemo odustati, one su žrtve tog najdugotrajnijeg stečaja. Ono što želimo je razgovor u uredu premijera Plenkovića i u uredu Centra za restrukturiranje i prodaju državne imovine kod gospodina Milana Plećaša. Mogli smo tužiti državu i hoćemo ako bude potrebno, ali prvo tražimo sastanak sa premijerom, želimo dogovor - govori Vedran Uranija, pravni zastupnik bivših radnica ‘‘Revije‘‘, dodavši kako je za ovu situaciju kriva isključivo država. 

image

 Vedran Uranija

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, naglasio je kako će, ukoliko bude potrebno, u ovom procesu tražiti i potporu drugih - počevši od Šibenika. To su građanke Šibenika i gradska uprava im treba dati podršku da ostvare ono na što imaju moralno pravo, dodaje.

-Ja sam optimist i do kraja svog života, dok dišem, ja ću se boriti i borim se od prvog dana. Već je rečeno koliko i kako smo radile i zašto mi ne bi dobile ono što nam pripada? Tvrtka je mogla nastaviti raditi, ali nije, naplatili su se oni koji nisu zaslužili, a gdje smo mi u toj priči? Za državu je tih 9,7 milijuna kuna džeparac, a za nas je čudo. Sada imamo novi sindikat i upirati ćemo da nam na sve moguće načine pravno pomažu. Želim da nas premijer i ministri čuju, da nas vide s kakvim bolom pričamo, želimo da se jednom zauvijek riješi ova priča i kad dobijemo ono što zaslužujemo, mi ćemo biti zadovoljne i gotovo - zaključuje bivša radnica Jadranka Košarić.

24. travanj 2024 02:43