StoryEditorOCM
ŠibenikSeptičke jame otišle u povijest

Radi spajanja na kolektor Ražinci peku janjce

7. siječnja 2017. - 13:15

Janjci se po tradiciji peku za velike, značajne događaje u životu, a takav je za stanovnike gradskih četvrti Ražine Gornje i Donje bez ikakve sumnje, postavljanje kolektora u njihovim naseljima. Obitelj Labrović, Ivan i Milena među prvima su u Donjim Ražinama priključili svoje domaćinstvo na gradski kanalizacijski sustav, dočim je šibenski "Vodovod i odvodnja" d.o.o. 3. siječnja objavio poziv Ražincima da je sustav kolektora u njihovom naselju spreman za upotrebu.

U Donjim Ražinama riječ je ukupno o tristotinjak kuća, a u Gornjim gotovo 800: jedan pravi, mali grad nadomak Šibenika konačno uživa komunalni standard poput svoga središta, a nakon polaganja kolektora, kvalitetno su rekonstruirane i ulice duž naselja.

- Okrenut ćemo janje prvom prilikom, želi to naročito moja supruga! Možda i prije nego što iznad dvije septičke jame koje nam više neće trebati izgradimo konobu s vatrenom kužinom, da se društvo ima gdje okupiti, smije se Ivan kojeg smo zatekli u dvorištu, pored otkopanog, daskama prekrivenog kanala za nove cijevi koji će u narednim danima zatrpati i betonirati.

- Pojma nemate, dodaje Milena, koliko nam znači ovaj priključak na kanalizaciju. Ovo je velik objekt, podijeljen između trojice braće, a i jame su "velike kao kuća", razgovaramo uz kavu u njihovom toplom dnevnom boravku. Tako kuća Labrovića, s prostranim vrtom punim zeleni i maslinikom ima tri nova vodovodna i kanalizacijska priključka i kako govori Ivan nisu srećom, trebali puno iskapati, svega nekoliko metara do priključka na javnom putu do ulaznih vrata u dvorište.

- Neki su imali i 50-tak metara kanala, ovisno o zemljištu i položaju kuće. Ipak, nama je i za ovih nekoliko metara trebao maleni bager. Teren je naime, vrlo tvrd a trebalo je točno izvesti također i pad kanalizacijskih cijevi, jer je dvorište na nižem položaju od ceste, objašnjava Ivan. Sve je to koštalo nekoliko tisuća kuna, ali blagoslivlju svaku lipu, kao i ostali. S ovim se Ražine, gdje je sve donedavno bilo stoke i razvijenog povrtlarstva priključuju turističkom razvoju, a naročito će to doći do izražaja kada se uskoro uredi plaža Rezalište, njihov bliski izlaz na more. Još bi im trebala jedna trafo stanica da se poboljša električni napon, no i to će uvjereni su, doći skoro. 

Hvale Labrovići izvedbu ove zamašne investicije povjerenu tvrtki "Sarađen", a Ive se prisjeća 1963. godine, kada je njegov otac prodao kuću u Mandalini i započeo u Donjim Ražinama graditi ovu u kojoj su i danas. Tada je imao četiri godine, u susjedstvu je bilo svega nekoliko kuća starosjedilaca Marića i Škubonja. Odrastao je zajedno s naseljem nastalim i stasalim uza TLM, koje danas eto, okreće drugu razvojnu stranicu. 
 

26. lipanj 2024 18:04