StoryEditorOCM
ŠibenikKraj velikim problemima

Nakon više od 20 godina obnavlja se derutna zgrada šibenskog kazališta, za sanaciju pripremljeno pet milijuna kuna

Piše Marija Lončar
7. veljače 2022. - 13:15

Prošlo je punih 21 godinu od obnove šibenskog kazališta koje je stradalo tijekom napada pobunjenih Srba i JNA na Šibenik u rujnu 1991. godine kada je granata izravno pogodila kroviše narušivši statiku zgrade zbog čega je kazalište cijelo desetljeće bilo zatvoreno za publiku. Obnova nije tekla ni lako ni brzo, a novo ruho kazališta koštalo je više od 30 milijuna kuna.

I premda su vrlo brzo nakon što je kazalište ponovno bilo otvoreno, uočeni mnogi propusti u obnovi, puna dva desetljeća u zgradu kazališta nije se ozbiljnije ulagalo. Sada bi rupama na krovu, dotrajalim i istrunulim prozorima i vratima kroz koje u hodnike i garderobe teatra prodire kiša, problematičnom i nefunkcionalnom sustavu grijanja i ventilacije mogao biti kraj. Grad Šibenik pripremio je projekt energetske obnove kazališne zgrade koji će do 10. veljače prijaviti na natječaj za energetsku obnovu kulturne baštine koji je krajem prosinca prošle godine raspisao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić zadovoljan je zbog toga i podsjeća kako svi koji idu u kazalište dobro znaju da sustav grijanja radi tako da se ljudi ili kuhaju ili smrzavaju. Novim projekt predviđa se i kraj korištenja lož ulja za grijanje. Bit će to još jedna briga manje ravnatelju Biliću nakon što je lani kazalište ostalo bez grijanja, jer je usred zime iz spremnika nestalo 2, 5 tone goriva. Slučaj je prijavljen policiji, ali misterij manjka lož ulja, koliko je poznato, do danas nije razriješen.

- Projektom energetske obnove mnogi će naši problemi biti riješeni, a među ostalim u funkciju će se staviti i topla voda u glumačkim garderobama kako je to i u drugim kazalištima, a što je svojedobno obnovom bilo i predviđeno – kazao je Bilić.

Pročelnica šibenskog Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Madlena Roša Dulibić ističe pak kako je projekt, budući da je kazalište spomenik kulture, napravljen sukladno smjernicama Konzervatorskog odjela u Šibeniku.

- Projekt od građevinskih mjera uključuje izolaciju krova, zamjenu stolarije te strojarske i elektrotehničke mjere energetske obnove, odnosno zamjene energenta: pa će kotao na lož ulje biti promijenjen u dizalicu topline zrak-voda te ventilacijski sustav – kazala je Roša Dulibić dodajući kako ovaj zahvat ne uključuje i obnovu samog pročelja.

Procijenjena vrijednost projekta nešto je manja od 4,9 milijuna kuna, a ukoliko bude odobren, može se računati na najviše 2 milijuna kuna, odnosno 40 posto opravdanih troškova.

-Rezultate natječaja očekujemo do lipnja. Ako Grad Šibenik prođe, realizacija projekta trajala bi 12 mjeseci, a radovi bi započeli krajem godine – istaknula je Roša Dulibić.

Energetsku obnovu kazališta, Grad Šibenik prijavio je na natječaju Fonda i prije godinu i pol dana, ali projekt tada nije prošao. Na raspolaganju je, naime, bilo znatno manje sredstava nego sada, a odabir je funkcionirao po modelu „najbrži prst“. Sada su uvjeti natječaja promijenjeni, a u skladu s tim usklađena i projektna prijava, poručila je Roša Dulibić.

 

26. travanj 2024 12:57