StoryEditorOCM
Šibeniksve veći problem

Potresno svjedočanstvo šibenske gimnazijalke koja je bila žrtva vršnjačkog nasilja: ‘Ne bih to poželjela nikome‘

Piše Ana Petrić
28. veljače 2024. - 13:35

Međunarodni je dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, a tim je povodom Dan ružičastih majica prigodno obilježen i u Krešimirovom gradu. U organizaciji Šibensko – kninske županije te Turističko-ugostiteljske škole Šibenik i Gimnazije Antuna Vrančića, u Kući umjetnosti Arsen održan je prigodan program obilježavanja tog dana, a s ciljem podizanja svijesti o problemu vršnjačkog nasilja te promicanja kulture nenasilja i tolerancije prema mladima.

Vršnjačko nasilje, odnosno vršnjački sukobi, kazala je pedagoginja u šibenskoj Turističkoj školi, Maja Šintić, nešto su što je jako primjetno u svakodnevnoj praksi i u radu s učenicima te nešto čemu se u radu s učenicima posvećuje dosta vremena.

- Ono što smo prošle godine na istom ovom događanju prezentirali bili su rezultati istraživanja koje smo provodili po školama, a koji su pokazali da većina mladih zapravo nasilje najviše prepoznaje na društvenim mrežama te da je ono više na psihološkoj razini negoli na fizičkoj. Veća je pojavnost tog internetskog, online nasilja na nekoj općenitoj, državnoj razini, a to i primjećujemo u radu s učenicima i to nam je sada jedan od najvećih izazova s kojima se nosimo u školi.

Ono što stalno djeci govorimo i što mislim da je izuzetno važno jest da se te stvari trebaju rješavati dok su još na razni sukoba, a ne nasilja jer je vrlo bitno razlikovati ta dva pojma. Dok je to na razini sukoba, i kad se dijete nekom požali, obrati ili povjeri, onda se to lako i učinkovito rješava involviranjem roditelja, škole, odrađivanjem određenih radionica s učenicima ili po potrebi individualnih razgovora. Ali, ako to prijeđe u teži oblik nasilja, onda je najčešće potrebno uključiti i određene institucije. Vidljivo je da ti sukobi na društvenim mrežama, ti ružni komentari i slično ostavljaju posljedice na mentalnom zdravlju - ističe Šintić, dodavši kako su ljudi, pa tako i mladi, sve svjesniji važnosti mentalnog zdravlja, pa su tako i otvoreniji prema traženju pomoći.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Učenica trećeg razreda Gimnazije Antuna Vrančića, Eva Jurin jedna je od sudionica panel rasprave u sklopu programa obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, a koja je i sama, priznaje, bila njegova žrtva.

- To je nešto što zaista ne bih poželjela nikom. Skoro se svakodnevno susrećem s nasiljem, pogotovo preko interneta, ali svjedočila sam i fizičkom nasilju na školskim hodnicima i na ulici. Iskreno mislim da se tome i dalje ne pridaje dovoljno pažnje i da te mjere nisu dovoljno velike ili snažne da bi se nasilje spriječilo ili iskorijenilo. No, zato sam i sama danas tu, da pokušamo zajedno dati neka rješenja i odgovore na neka pitanja jer mislim da je nasilje najgora stvar koja se nekom može dogoditi – iskreno će Eva, a koja svojim vršnjacima, ali i onima mlađima od sebe, poručuje da što više razgovaraju sa sebi bliskim osobama te kako je obraćanje roditeljima u slučaju da ste žrtva bilo kakvog oblika nasilja – ključan korak u njegovu rješavanju.

I šibenski župan Marko Jelić otkrio je kako je i sam bio žrtva nasilja te kako je najbitnije biti – hrabar.

- Bitno je biti hrabar. Onaj tko je hrabar, bori se za sebe, a junak se bori i za druge. Ovaj dan je bitan, ali bitan je svaki dan u godini u kojem u sebi morate nositi da ne smijete drugom učiniti ono što ne biste učinili sebi, odnosno što ne želite da se radi vama. Jednostavna postavka čitave civilizacije je da se prema drugima trebate ponašati onako kako želite da se oni ponašaju prema vama. Znam koliko je teško biti žrtva nasilja i koliko to sa sobom vuče brojne frustracije, a koje treba pobijediti. Stoga, nosite duh onoga što je ispravno, imajte razumijevanja za druge i svijet će biti ružičast – istaknuo je župan šibensko-kninski.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Šibenski gradonačelnik Željko Burić naglasio je kako vršnjačko nasilje ukazuje na bitne poremećaje u društvu, a s kojima se treba uhvatiti u koštac.

- Ova poruka, koju nosimo na ružičastim majicama, mora biti rezultat vrlo velikog truda sviju pa tako i nas koji obnašamo odgovorne funkcije, odnosno trebamo se ponašati u skladu s porukom ‘Samo ljubav‘ jer nasilje ruši temelje onoga na čemu smo organizirani i način na koji živimo – zaključio je gradonačelnik.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Dan ružičastih majica obilježen je predstavom Dramskog studija ‘Ivana Jelić‘ pod nazivom ‘Slušajte nas‘, nastupom Marte Miškić s pratnjom te okruglim stolom na temu ‘Nasilje prestaje s vama‘, a na kojem su sudjelovale stručnjakinje, psihologinje, dječja psihijatrica te učenici šibenskih srednjih škola, koji su iznijeli iskustva i stavove o pojavnosti vršnjačkog nasilja i načinima kako ga spriječiti.

Stručnjakinje su dale pregled okolnosti u odrastanju mladih koje dovode do povećanja broja nasilnih vršnjačkih odnosa, ali i poručile mladima da se uključe aktivno u sprječavanje nasilja djelovanjem i traženjem pomoći.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
27. travanj 2024 19:24