StoryEditorOCM
ŠibenikDajte mu vode

Oleandar iz famozne fontane-pitara na Starom pazaru samo što ne uvene; u Zelenom gradu su ga zaboravili i nije jedini

Piše Marija Lončar
7. srpnja 2023. - 12:36

Svi su se iščuđavali, pa i zgražali, kada je svojedobno fontana na Starom pazaru, u blizini upravne zgrade šibenskog HNK-a, postala veliki pitar! Umjesto vode, u nju je stavljena zemlja, pa više nije bilo mlaza koji je štrcao svuda uokolo, ali je u njezin kamenoj utrobi počeo rasti oleandar! Ta se čudesna prevorba dogodila prije točno pet godina, 2018., pa koliko god i danas izgleda suludo, sad kad je već u fontani-pitaru biljka, koja je, moglo bi se reći, jedan od zaštitnih znakova Dalmacije i Mediterana, valjda se o njoj netko mora redovito brinuti. Zna se i tko: Zeleni grad koji ju je tu i zasadio i kojemu je u opisu poslovanja i održavanje javnih zelenih površina.

image

Oleandar traži vode

Hm, fontana svakako nije zelena površina, ali u ovom šibenskom slučaju jest! A to znači da bi radnici Zelenog grada, njihovi šefovi prije svega, trebali vidjeti kako oleandrar već neko vrijeme skapava od žeđi. Biljka cijelim svojim izgledom odaje dojam kao da je na granici preživljavanja. A ako znamo da je riječ o mediteranskoj cvjetnici koja trpi sušu, onda je jasno kako je oleandar sa Starog pazara zaboravljen već poduže vrijeme. Listovi su se prorijedili, dosta grančica posušilo, cvatnja je daleko od bujnosti, a zemlja oko debla suha i ispucana kao u pustinji. Čak se i korov, koji naravno, nitko nije čupao, potpuno sasušio.

Da može, taj bi oleandar u nježnoj boji breskve, valjda vrištao do neba: vooodeeeee!

image

Sparušeni oleandar

A da ne kažemo, kako bi sirotom olenadru dobro došlo i malo nove zemlje, pa i dohrane. 

Ali nije oleandar sa Starog pazara jedini na koji su zaboravili u Zelenom gradu. U blizni je i Poljana sa svojim stabalcima, koja također jedva preživljavaju po ovom zvizdanu. Sudeći po krošnji koja se ovogo proljeća nije proširila gotovo ni centimetra, a s dosta suhog lišća izgledaju više nego jadno. Sličan prizor je i prekoputa na trgu ispred Krešimorava doma gdje ljetne cvjetnice više nemaju postavljen sustav za navodnjavanje. Barem je tako bilo do jučer, pa je bez redovitog zalijevanja izostao bujan rast. Rezultat je da cvijeće posađeno uz rub tih zelenih površina izgleda - nikako! Čovjek se zapita zašto je uopće posađeno, ako se ne može održavati!

image

Oleandar sa starog pazara

Marija Lončar/

Sve oči ljubitelja zelenila kojima je stalo da javne površine izgledaju lijepo i njegovano, sada su uprte u Zeleni grad! Čekamo njihovu reakciju!

03. svibanj 2024 20:48