StoryEditorOCM
ŠibenikTLM na javnoj dražbi

Nitko nije trznuo u prvom krugu, svi čekaju četvrti kada će imovina vrijedna 100 milijuna eura koštati jednu kunu

28. veljače 2017. - 09:44

Ni jedna ponuda nije stigla u prvom krugu prve elektroničke javne dražbe koju je za prodaju cjelokupne imovine TLM Aluminiuma oglasila Financijska agencija, potvrdio je Hini stečajni upravitelj TLM-a Branko Morić.

Vrijednost cjelokupne imovine  TLM Aluminiuma, tvrtke nastale raspadom šibenske Tvornice lakih metala (TLM), procijenjena na 753,9 milijuna kuna, a određeno je i da se imovina na prvoj dražbi ne može prodati ispod 565,4 milijuna kuna.

"Ponude su se primale elektroničkim putem do 20. veljače 2017. godine, no bilo je jasno da u prvom krugu neće biti kupaca, jer nitko u roku do 27. siječnja nije uplatio jamčevinu od 10 posto procijenjene vrijednosti", kaže Branko Morić, koji očekuje nastavak dražbe.

U drugom krugu početna će cijena iznositi polovicu procijenjene vrijednosti, oko 377 milijuna kuna, a u eventualnom trećem 188 milijuna kuna. Tek u četvrtom krugu licitacije početna bi cijena tvornice bila jednu kunu.

Na prvoj elektroničkoj javnoj dražbi ponuđen je stroj za razdvajanje i dijeljenje folije te peć za blokove nad kojima razlučno pravo ima Hrvatska poštanska banka, no ni za njih nije bilo zainteresiranih kupaca. Vrijednost tih pokretnina je 41,4 milijuna kuna, a u prvom krugu, koji je istekao 20. veljače, najniža je cijena bila 31,04 milijuna kuna.

Nad TLM Aluminiumom je stečaj proglašen u prosincu 2015. godine. U ožujku 2016. godine slovenska tvrtka Impol uzela je tvornicu u najam. Na ročištu je tada dogovoreno i da će se imovina prodavati u cjelini, kako bi se izbjegla mogućnost da u djelomičnoj prodaji budu kupljeni samo atraktivni strojevi ili zemljište.

19. travanj 2024 22:13