StoryEditorOCM
Šibenikza sada nema panike

Na području Šibenika tek nekoliko učenika pozitivno na koronavirus. Ravnatelji: Spremni smo za online nastavu!

Piše Marija Lončar
7. prosinca 2020. - 15:14

- Ako bude trebalo, lako i brzo ćemo se prebaciti na online nastavu. Spremni smo na to, kao što smo bili spremni i na proljeće, a sada još imamo i iskustvo nastave na daljinu iz tog, prvog vala korone! Tako govori ravnatelj OŠ Jurja Dalmatinca Natko Duvnjak, a slično razmišljaju i drugi osnovnoškolski i srednjoškolski ravnatelji u Šibeniku s kojima smo razgovarali.

Iako je ova školska godina počela s brojnim upitima i neizvjesnosti, pa i strahovima roditelja, nastavnika i ravnatelja od rujna do danas u šibenskim školama je zabilježen vrlo malen broj učenika i nastavnika oboljelih od bolesti Covid-19. Nešto više ih je bilo ili jest u samoizolaciji, a nastava se, prema dostupnim podacima, tek rijetko i povremeno održava na daljinu. Ukratko, šibenske osnovne i srednje škole uglavnom rade normalno. Gotovo kao da nema korone!

Ipak, u situaciji kada brojke oboljelih u Šibensko-kninskoj županiji i dalje ne padaju, a u nekim hrvatskim županijama obaraju se i neslavni rekordi na razini cijele Europe, sve se češće čuje kako bi epidemiološke mjere mogle biti još strože, uključujući i scenarij prema kojem bi škole bile zatvorene, a učenici ponovo na online nastavi.

Šibenski ravnatelji ističu kako o tomu nemaju nikakvih službenih najava i potvrda te o svemu i sami samo čitaju i slučaju po medijima. Čak ni opcija o produljenim zimskim praznicima još uvijek nije dobila "blagoslov" Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Naime, u toj varijanti, praznici koji počinju 23. prosinca ne bi završili 11. siječnja, nego bi se djeca u školske klupe vratila tjedan dana kasnije – 18. siječnja nove godine.

- O tomu i mi doznajemo iz medija. Ali, dobro je što djeca do sada imaju nastavu uživo. Čak i da se zbog epidemiološke situacije opet uvede škola na daljinu, ne bi bilo strašno, jer ne bi dugo ni trajalo, budući da praznici počinju 23. prosinca. Nama je lako organizirati on line nastavu kada su svi kod kuće i djeca i nastavnici. Ipak, nadamo se da do toga neće doći – navodi ravnateljica OŠ Jurja Šižgorića Ivana Rupić.

Dodaje kako je u toj školi trenutačno jedan razred u samoizolaciji, ali ih je prije dva tjedna bilo čak četiri. Na sreću, ne istodobno, tek su se po nekoliko dana neki preklapali.

- Situacija u školi je sada dobra, a od početka školske godine najviše smo imali 80 djece u samoizolaciji. Trenutačno nam je u samoizolaciji jedan razred i jedna učiteljica, a troje djece i tri učiteljice imaju koronu – rekla je Rupić.

Svakodnevnim prebrojavanjem i slanjem izvješća resornom ministarstvu bavi se i ravnatelj škole u Crnici.

- Imali smo nekoliko učenika koji su bili pozitivni i jedan razred koji je bio u samoizolaciji kako su odredili epidemiolozi. Ono što je dobro jest to što ne bilježimo transmisiju među učenicima u razredu, ali je problem što dio učenika viših razreda odbija nositi maske. S druge strane dosta je učenika nižih razreda koji nose maske, iako ne moraju, ali tako žele njihovi roditelji – istaknuo je Natko Duvnjak.

I njegov kolega u OŠ Vidici, Darko Relja za sada je zadovoljan situacijom. Nastava se odvija skoro kao da je sve normalno.

-  Trenutačno imamo jedan razred u samoizolaciji. Dvoje-troje učitelja je u samoizolaciji zbog člana svoje obitelji ili su bili kontakt. Ali, sve je neizvjesno. Sada je tako kako jest i bio bih zadovoljan da ni sljedeća dva i pol tjedna ne moramo ići na online nastavu, iako smo svi umreženi i možemo se lako i brzo prebaciti na takav način rada. Još funkcioniramo normalno. To je tanko normalno, ali nastava sto posto funkcionira. Radimo u dvije smjene i satovi su skraćeni pet minuta, ali koliko god strahujem da se razboli nastavnik, za sada kada se to dogodi uspijevamo organizirati zamjenu, toliko strahujem i za tehničko osoblje, jer primjerice, spremačica nemamo dovoljno, a sve se mora na vrijeme dezinficirati i očistiti – rekao je Relja.

U samoizolaciji je i cijeli jedan razred u Gimnaziji Antuna Vrančića, a bolestan je i jedan učenik. I dvoje nastavnika je pozitivno na Covid-19, a dvoje ih je u samoizolaciji. Koronu je "uhvatio" i ravnatelj Zoran Smolić, ali na sreću s blažim simptomima te radi od kuće i vodi video kolegije, kaže.

- Do sada smo imali ukupno pet razreda u samoizolaciji i ono su za to vrijeme imali online nastavu. Nije se izgubio nijedan nastavni sat.

U Ekonomskoj školi trenutačno nijedan razred zbog korone nije ostao kod kuće, a svega tri odjeljenja bila su u samoizolaciji od početka školske godine, reći će ravnatelj Igor Friedrich.

- Sva nastava kod nas ide uživo, a od prvog dana škole do danas imali smo ukupno svega 22 dana online. Možda mjere ne bi trebalo donositi tako da vrijede za cijelu državu iste, nego prema stanju u pojedinim županijama. Dok god je kod nas situacija ovakva i škola dobro funkcionira, neka tako i ostane – zaključio je Friederich.

27. travanj 2024 17:09