StoryEditorOCM
ŠibenikDržava oteže s dodjelom svoje imovine

Karting sport stagnira jer vojarna Bribirskih knezova nije Gradu na raspolaganju

22. siječnja 2018. - 13:42

Nakon zatvaranja karting staze kod Centra Dalmare prije dvije godine, još uvijek nema naznaka da se za 20-ak mladih Šibenčana iz Cina Racing Kart kluba, naklonjenih ovoj uzbudljivoj automobilističkoj disciplini, osigura primjerena pista za treninge i natjecanja.

Dugi niz godina klub koji vodi Bojan Cinotti, automobilist i nagrađivani inovator, djelovao je na pisti kod Dalmarea i priređivao utrke, a sada im je preostalo da se snalaze na prostranoj poljani unutar vojarne Bribirskih knezova. Glavni je problem, napominje Cinotti, što čitav taj kompleks pripada državi i u ingerenciji je Ministarstva državne imovine, a upravo je idealan za potrebe ne samo karting sporta, nego i domicilnih vozačkih škola, kao vježbalište u obuci budućih vozača.

– Gradska uprava, nastavlja, ima puno razumijevanje za ove planove i svesrdno ih podupire. Uostalom, i GUP je u jednom dijelu predvidio 50-60 tisuća četvornih metara za sportsku namjenu i gradnju isključivo u funkciji sporta, te je gradska uprava prije dosta vremena zatražila od Ministarstva da riješi status bivše vojarne i ustupi je Gradu na korištenje. No, iz Ministarstva državne imovine, istog onog koje se poduhvatilo konačno razriješiti kompleks TEF-a, još uvijek nema odgovora, kako je Cinottija ovih dana informirao dogradonačelnik Paško Rakić.

– Podsjetio bih na riječi ministra Marića izrečene na javnoj tribini uoči zadnjih lokalnih izbora i obećanje da će država lokalnim samoupravama prepustiti svu svoju imovinu čijom upotrebom lokalne sredine mogu prosperirati – kaže Cinotti i dopunjuje da njegov Klub okuplja desetak djece koja se natječu u kartingu, a nove članove ne može privući upravo zato što nemaju stazu za redovite treninge.

Nije to, međutim, jedino problem šibenskih poklonika kartinga, nego i u cijeloj Dalmaciji, iako klubovi postoje u Splitu, Trogiru, Omišu i Dubrovniku i okupljaju u svemu, tridesetak licenciranih vozača. Jedina karting pista na našoj obali je u Šmriki kod Crikvenice, tako da je razvoj karting sporta zakočen u cijeloj regiji, napominje Cinotti.


Regionalni centar


Kada bi Ministarstvo reagiralo promptno, što se da riješiti neusporedivo jednostavnije nego kompliciranim slučajem TEF-a – Šibenik bi došao u priliku postati regionalnim centrom za karting natjecanja, a taj bi sport postao i dijelom turističke promidžbe organizacijom karting škola, uvjeren je Cinotti, koji je već i pomalo frustriran s neshvatljivim otezanjem države u slučaju bivše vojarne Bribirskih knezova. Za početak im ne treba više od sedam tisuća kvadrata, kolika je površina jednog izdvojenog dijela toga kompleksa, podvlači naš sugovornik.

– Uz male preinake i za malo uloženog novca, dobili bismo vrhunsku karting stazu i centar toga sporta kakvih je u cijeloj zemlji tek nekoliko. Otvorila bi se i mogućnost priprema kartingaša s europskog kontinenta u povoljnim vremenskim uvjetima ovog kraja zimi, na položaju u neposrednoj blizini mora, a opet dovoljno udaljenome od grada da buka motora nikome ne smeta – opisuje ovaj automobilistički entuzijast sve pogodnosti sablasno opustjelog i devastiranog kompleksa bivše vojarne na prometnici između grada i hotela "Solaris".

Ipak, i u ovako skromnijem opsegu, Cina Racing Kart klub dobiva priznanja svoga saveza, natječe se i priređuje utrke, poput one lanjske u Sportskom centru Ljubica u Crnici. Kako navodi Cinotti, krajem ožujka na parkiralištu nove plaže u Brodarici ogledat će se u vožnji na kronometar i karting-slalomu mladi vozači iz cijele Dalmacije, a posebno priznanje Cinottijev je klub dobio i službenim uvrštavanjem elektro-kartinga na ovo natjecanje. To je prvi primjer u nas i jedan od pionirskih u Europi, a i sam je Cinotti za konstrukciju jednog takvog vozila na električni pogon prije dvije godine dobio visoku međunarodnu nagradu za inovaciju.

23. svibanj 2024 00:34