StoryEditorOCM
ŠibenikURODILO PLODOM

Kaprijani prosvjedovali ispred zgrade gradske uprave. Burić: ‘Grad neće napraviti ni jedan potez koji stvara probleme otočanima‘

Piše Ana Petrić
5. veljače 2024. - 14:11

Kako je i bilo najavljeno, mještani otoka Kaprija jutros su sat vremena prosvjedovali ispred zgrade šibenske gradske uprave, a kako bi još jednom izrazili svoje nezadovoljstvo novim pristaništem na njihovom otoku, točnije premještanjem svih brodskih linija sa starog mula na novo.

Podsjetimo, na Kapriju je prošloga ljeta izgrađeno novo trajektno pristanište, vrijedno nešto više od tri milijuna eura, no većina otočana novim pristaništem nije zadovoljna. Ponajviše iz razloga što od pristaništa do samog mjesta ima skoro kilometar, a ni pristupna cesta nije do kraja uređena. Trajekt na novu rivu i dalje ne pristaje jer ga Kaprijani svaki put zdušno u tome zaustave.

- Rođena sam otočanka, sada sa suprugom živim u Šibeniku jer smo se razbolili. Došla sam podržati ode svoje jer na otoku nemamo mogućnosti da kupujemo, nego smo vječito vezani sa teretom od 30 do 40 kila, a sa nove rive to je 2 ipo ili 3 kilometra, to stari ljudi ne mogu hodati. Osim toga, zbog juga nam brodovi ne pristaju uvijek, a na toj će rivi jugo stvarati još veće probleme. Čim ima malo vitra ne možemo ni pristati ni doniti svoje stvari. Grad Šibenik i njegove komunalne službe iskorištavaju našu uvalu, a nikakve nam uvjete ne daju. Mislin da je i to malo otočana šta je doli ostalo preko zime zaslužilo malo kvalitetnije živiti – kazala je Rosanda Karađole sa otoka Kaprija.

Jutrošnji prosvjed tako je rezultirao razgovorom predstavnika otočana sa šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem u njegovu uredu, a zajedničkim su snagama zaključili kako će Grad Šibenik, ovisno o svojoj ingerenciji, riješiti sve potencijalne probleme, uključujući adekvatnu prometnu povezanost, a nakon postignutog dogovora i nakon donesene odluke od strane Županijske lučke uprave.

- Sastali smo se sa predstavnicima stanovnika otoka Kaprija, gradske četvrti Grada Šibenika, a tema je zapravo način pristajanja brodova na novo trajektno pristanište, naravno, uvažavajući činjenicu da postoji i staro, dosadašnje pristanište u centru mjesta. Kada službeno dobijemo način prometovanja i funkcioniranja, a tu imamo nekoliko varijanti od brze brodske pruge na staro pristanište do novog trajektnog pristaništa kao operativno - tehničke obale, sve ono ostalo što iza takve odluke potencijalno treba riješiti, a da taj sustav funkcionira na zadovoljstvo svih Kaprijana, Grad Šibenik će to i napraviti. Dogovorili smo se da Grad Šibenik neće napraviti ni jedan potez koji stvara probleme otočanima, ali u funkcioniranju lokalne samouprave postoje zakonitosti. To je donošenje odluka, jasnih iznošenja stavova od strane Mjesnog odbora. Nećemo se uplitati u način funkcioniranja predstavnika Mjesnog odbora i ostalih mještana na otoku Kapriju. Preispitat će se način funkcioniranja Mjesnog odbora i donošenja odluka, odnosno, kroz aktiviranje Zbora mještana i definiranja jasnih stavova. Ono što mještani definiraju, to će biti obveza Grada Šibenika – pojasnio je gradonačelnik Burić.

Slaven Radovčić, jedan od predstavnika otočana, naglasio je kako su od Grada zatražili pomoć da ‘pokucaju‘ na vrata institucija kojima se moraju obratiti, a što su u ovom slučaju Županijska lučka uprava i Šibensko – kninska županija. Također, tvrde i kako se 90 posto Kaprijana protivi pristajanju trajekta na novom pristaništu jer smatraju da pristupni put nije dovoljan za normalno prometovanje i mimoilaženje vozila.

Na Kaprijanima je sada da se, u suradnji s odgovornim institucijama, usuglase oko rasporeda pristajanja brodova, bilo na starom ili novom pristaništu. Tvrde i kako nisu protiv novog trajektnog pristaništa već, dapače, ono treba profunkcionirati, no, njime se kvaliteta života na otoku, kažu, trebala poboljšati, a ne – pogoršati.

Prostora i vremena za ispravljanje pogrešaka u korist otočana, kažu, ima, i to kvalitetnom adaptacijom postojećeg puta kako bi postao siguran za sve koji ga koriste. 

- Projekt izgradnje ovog novog pristaništa nikad nama mještanima nije dan na uvid, prijašnji Mjesni odbor nas nikad nije pitao jesmo li za to ili ne. Uništili su Kaprije, pristanište se trebalo raditi za nas, a ne za pojedince. I nikad, ama baš nikad nije bila priča da će brzi brod pristajati na novu rivu – dodala je Alma Tucelj, naglasivši kako će pristajanje trajekta na novu rivu zaustavljati dok god ne dobiju pečatiranu potvrdu da brza brodska linija ostaje na starom pristaništu.

28. travanj 2024 00:25