StoryEditorOCM
ŠibenikJednom nogom već u Zagrebu

Ivan Malenica čeka još samo potvrdu Sabora. Veleučilište ostavlja s novim studijima, ali i nedovršenom nadogradnjom zgrade, a debelo kasni i studentski dom na Palacinu<br />  

17. srpnja 2019. - 21:08

Sve je sada samo pitanje dana. Kad Sabor, a prema najavama moglo bi se to dogoditi krajem tjedna na izvanrednoj sjednici, potvrdi Ivana Malenicu kao novog ministra uprave, Veleučilište u Šibeniku (VUŠ) ostat će bez dekana. Malenica će tako svoju dosadašnju funkciju napustiti u sredini mandata, nakon što je dekan postao u listopadu 2017. godine. Predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta Ivan Livaja kaže da je vijest o odlasku Malenice na ministarsku funkciju iznenadila i njegove dosadašnje kolege.

– Naravno da smo iznenađeni odlaskom Ivana Malenice, ali istovremeno smo i ponosni što je njegov rad i trud prepoznat na višoj instanciji. Od novog dekana očekujemo da će se svi aktualni projekti nastaviti, kao i razvijanje novih studijskih programa prema potrebama tržišta. Ako Malenica bude potvrđen u Hrvatskom saboru za ministra uprave, tada će Upravno vijeće VUŠ-a održati izvanrednu sjednicu i imenovati v.d. dekana – izjavio je Livaja.

Do Malenice je pak ovih dana bilo teško doći. U velikoj je gužvi, kaže, a njegovi kolege potvrđuju kako je posljednjih dana često na putu na relaciji Zagreb – Šibenik. Puno je posla Malenici u Zagrebu, ali ništa manje nije ni na VUŠ-u. Ispiti su u jeku, a u tijeku je i ljetni upisni krug za studente prve godine. No, Malenica ističe kako njegov odlazak neće poremetiti normalno funkcioniranje ove visokoškolske ustanove.

Nedovršeni projekti

– U Zagreb bih trebao otići nakon što me potvrdi Sabor i nakon što reguliram radni odnos na Veleučilištu. Ono će nastaviti funkcionirati i nakon moga odlaska, a o budućem dekanu odlučit će Stručno i Upravno vijeće. Do tog trenutka Veleučilište će voditi v.d. dekana kojeg će izabrati Upravno vijeće. Prema Statutu VUŠ-a, u roku od 30 dana nakon imenovanja v.d. dekana Upravno vijeće će raspisati natječaj za izbor dekana – objašnjava predstojeću proceduru Malenica, koji očito broji svoje posljednje sate na dosadašnjoj funkciji.

Iza sebe ostavlja nedovršene velike projekte u koje je šibensko Veleučilište krenulo prije nekoliko godina. Prije svega, riječ je o izgradnji studentskog doma i studentskog restorana na Palacinu, koje VUŠ radi u partnerstvu s Gradom Šibenikom i za koji je osiguran novac iz europskih fondova. Također, počinje druga faza uređenja i dogradnje zgrade Veleučilišta. Naime, nakon što je prije dvije godine podignut još jedan kat kako bi Veleučilište dobilo dodatne predavaonice i dvorane te kabinete za nastavnike, sada predstoji uređenje i opremanje tog prostora, kao i izgradnja knjižnice, a svi radovi trebali bi biti završeni do početka nove akademske godine. Očekivalo se to i godinu dana prije, ali sve je zapelo jer nije bilo novca.

– Za projekt druge faze nadogradnje zgrade bilo je potrebno osigurati financijska sredstva, što je i učinjeno. Ministarstvo znanosti je početkom ove godine prepoznalo dobar i kvalitetan projekt Veleučilišta u Šibeniku koji je ključan za njegov daljnji razvoj te nam je dodijelilo potrebnih 10,5 milijuna kuna. Završetkom ovog projekta Veleučilište će dobiti prijeko potrebnih novih 1500 četvornih metara za nove studijske programe i rad nastavnika – ističe Malenica, te dodaje kako nema razloga za zabrinutost ni oko dovršetka projekta studentskog doma u bivšoj vojarni na Palacinu. Premda bi dom prema potpisanom ugovoru trebao biti dovršen do 1. siječnja 2020. godine, još nije izabran ni izvođač radova.

Dva nova programa

– Projekt studentskog doma Palacin, vrijedan 84 milijuna kuna, zasigurno je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata na području Šibenika. Trenutno je postupak odabira izvođača radova u završnoj fazi, što uključuje detaljan pregled pristiglih ponuda, te se sukladno tome početkom rujna očekuje početak radova, što je kasnije od planiranog roka, a razlog tome jest prostorna dokumentacija na koju Veleučilište nije moglo utjecati – objasnio je Malenica. No, ono čime se u svojem dekanskom mandatu voli pohvaliti jest pokretanje novih studijskih programa.

– U nepune dvije godine Veleučilište je pokrenulo dva nova studijska programa: preddiplomski studij poslovne informatike i diplomski studij javne uprave. Aktivno se priprema i studij sestrinstva – provode se izbori u zvanja za vanjske suradnike i piše se elaborat, te se očekuje u listopadu pokretanje postupka akreditacije pred Agencijom za znanost i visoko obrazovanje. Također, revidirali su se postojeći studijski programi kako bi se uskladili s potrebama tržišta rada. U tijeku su i projekti Erasmus+ i Interreg, vrijedni nekoliko milijun kuna. Potpisan je i partnerski ugovor s Institutom za turizam o suradnji na provođenju istraživanja, te se na taj način Veleučilište u protekle dvije godine nastavilo pozicionirati na tržištu u segmentu istraživačkog rada, specifično u dijelu istraživanja zadovoljstva posjetitelja zaštićenih prirodnih vrijednosti. U protekle dvije godine pripremljeni su i novi programi cjeloživotnog obrazovanja: Java programer, Poslovni excel te vodič za cikloturizam – nabrojio je svoje dekanatske uspjehe Malenica, zbog kojih zadovoljan odlazi u novu, ministarsku fotelju.

Ne brine ga, čini se, ni to što odlazi gotovo pri kraju mandata aktualne Vlade, pa sve i da hoće, neće baš ni imati vremena za značajnije iskorake. Unatoč tomu, javnost sa zanimanjem iščekuje prve poteze novog ministra, no Malenica kaže kako će o tomu moći govoriti tek kad stupi na dužnost i bude upoznat s radom Ministarstva. Nije bio rječit ni na upit o svojoj imovini i nekretninama, da mu se ne bi dogodilo da neku "zaboravi", kao njegov prethodnik.

– Imovinsku karticu uredit ću tek nakon stupanja na dužnost ministra u za to predviđenom roku – kratko je poručio Malenica.

03. svibanj 2024 05:18