StoryEditorOCM
ŠibenikJoš jedan Šibenčanin na splitskom brodu !?

Država koja kontrolira 70 posto dionica "Jadroplova" za novog člana uprave predlaže Petra Baranovića

Piše Dražen Gudić
8. travnja 2017. - 12:50


Po svemu sudeći, Petar Baranović, diplomirani inženjer morskog ribarstva, i bankar Dalibor Filipović ipak neće biti novi članovi uprave "Jadroplova". Iako ih je predložila država (kontrolira 70 posto dionica), odnosno njezin ovlašteni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), može se očekivati da ih Nadzorni odbor "Jadroplova" koncem travnja neće imenovati.

Razlog su kriteriji za sastav uprave koje propisuje Statut kompanije, a koje Baranović kao ribarski stručnjak, i to bez iskustva u ovakvih trgovačkim društvima, ni približno ne ispunjava.

Obratan put

- Prijedlog sam tek dobio, moram pogledati Statut i provjeriti ispunjava li Baranović kriterije, a već su me upozorili da ih ne ispunjava ni Filipović. Još nisam siguran što ćemo s time, sazvat ću sjednicu, sve ćemo analizirati i donijeti odluku – kaže Čedo Petrina, predsjednik NO "Jadroplova" koji je dobio vruć krumpir - ili će se suprotstaviti onima koje zastupa ili poslušati i donijeti odluku koja nije u skladu sa Statutom.

Čudne kadrovske promjene koje su potakli lokalni stranački kadrovici podržalo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te usvojio CERP koji ih je samo proslijedio nadzornicima "Jadroplova". Uobičajeno, obratan put. Štoviše, Čedo Petrina uopće ne krije kako je uvjeren da ne treba mijenjati upravu u ovako osjetljivu trenutku za firmu.



Aktualna uprava, imenovana za mandata Jadranke Kosor 2011. godine, "preživjela" je Milanovićevu i Oreškoviću vladu. Lani joj je odobreno kreditno zaduženje, uz državno jamstvo, u visini od 6,04 milijuna američkih dolara za vitalne obveze i pokriće troškova poslovanja. Odlukom je utvrđen i okvir za restrukturiranje, usklađen s regulativom EU-a u slučaju davanja državnih potpora tvrtkama u teškoćama. Program restrukturiranja "Jadroplova" upravo je usuglašen na svim nadležnim državnim razinama i bit će upućen na odobravanje u Bruxelles.

Dosadašnji predsjednik Uprave Branimir Kovačić, predlaže CERP, ostaje na svome mjestu i tako će preživjeti i četvrtu vladu. Apsurd je da taj isti Kovačić, odnosno uprava kojoj je na čelu, već dvije godine nije dobila razrješnicu. Nije je dobio ni Nadzorni odbor. I ništa se zbog toga nije dogodilo.

Čekaju da potone
 

Država "Jadroplovu" nije postavila visoke ciljeve. Zapravo, i nema cilj pa kao da samo čeka da splitski brodar potone. U trenutku kad se, promjenom tržišnih okolnosti, otvorila šansa da kompanija preživi s pravim idejama i poslovnim modelima, jedina reakcija države je razbijanje uprave, čiji je program restrukturiranja upravo odobrila, i očekivanje da s iznimno kompliciranom situacijom na kraj iziđe vodstvo koje ostaje bez ijednog člana pomorske struke, ali ojačana - ribarom i bankarom.


KAMATE 63 MILIJUNA DOLARA
'Jadroplov' servisira kamate za 63 milijuna dolara kredita. Glavnica stiže na naplatu dogodine. U floti je 6 brodova i 33 zaposlenika uz 280 pomoraca.

25. lipanj 2024 04:44