StoryEditorOCM
ŠibenikI RIJEČ POSTA DJELO

Ako Šibenik dobije novu bolnicu, za to će trebati reći barem hvala ovom čovjeku. Nije napravio puno, samo ju je spomenuo kad je trebalo!

Piše Zdravko Pilić
20. lipnja 2024. - 17:54
Sibenik, 090324. U Hrvatskom Narodnom kazalistu svecano je proslavljena 34. obljetnica utemeljenja Hrvatske demokratske zajednice Sibensko-kninske zupanije i Grada Sibenika, Svecanoj obljetnici nazocio je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenkovic. Na fotografiji: Josip Odak.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

-‘Ovo još nije kraj, nije čak ni početak kraja. Ali bi mogao biti kraj početka‘ – rekao je svojedobno Winston Churchill, britanski premijer, nakon što je general Montgomery, uspio pobijediti Rommelov Afrički korpus u sada već slavnoj bitci kod El Alameina, a koju smatraju prekretnicom koja je dovela do kraja rata, i sloma Trećeg Reicha. Slično bi se moglo kazati i za šibensku bolnicu, za koju grad Šibenik, kako je danas kazao gradonačelnik Burić, očekuje odluku Vlade o njezinoj gradnji, o čemu je, kaže, razgovarao s premijerom Plenkovićem i resornim ministrom Berošem. Gradonačenik je još dodao kako su oformljene radne grupe, u koje su imenovani pročelnici Tihomir Paškov i Slobodan Tolić.

S druge strane, na mjestu je i ono što su rekli u šibenskoj oporbi, da to još sve skupa nije ništa opipljivo, jer da je ideja o njezinoj gradnji starija od 20 godina, da datira još od 2002. godine. S treće strane, ovo je prvi put da se priča o bolnici vrti i nakon izbora, što znači da se po prvi put nije zaboravila nakon što se Vlada formirala, i bacila u zapećak, do nekih novih izbora. Nego se s njom počelo odmah, u glavu, sa sastancima, radnim grupama, povjerenstvima. Ako ništa drugo, nakon 22 godine ničeg, ovo je barem nešto, i zvuči prilično ohrabrujuće.

Pritom valja još jednom istaknuti kako je priču o novoj šibenskoj bolnici potaknuo samo jedan čovjek, mimo protokola, čovjek koji nije čak bio ni predviđen da govori. Riječ je o Jošku Odaku, jednom od osnivača HDZ-a, koji je na proslavi godišnjice HDZ-a u ožujku ove godine, govoreći ‘iz glave‘, umjesto Ivice Bratića, koji se razbolio, ubacio priču o novoj šibenskoj bolnici u optjecaj. Nju i cestu Šibenik – Drniš – Knin. Kada je njegov govor podržao premijer Plenković, kazavši kako je razumio da je u Šibeniku dobio dva zadatka za svoj novi premijerski mandat, čitava je priča o ‘novoj‘ bolnici Šibenik uskrsnula nakon pune 22 godine kao i priča o Trnoružici. Skup HDZ je bio u subotu, a od ravnatelja Stipaničeva iz gradske uprave Šibenika već su u pondjeljak 11. ožujka zatražili da im dostavi svu dokumentaciju koju ima kako bi je poslali ministru Berošu u Zagreb. Možda nije puno, ali barem se odnekle počelo!

20. lipanj 2024 17:55