StoryEditorOCM

Za nekoliko dana stiže sustav eLijekovi, iz HZZO-a objašnjavaju što sve donosi

Piše Hina
27. siječnja 2024. - 09:47

Informatički sustav eLijekovi trebao bi zaživjeti do kraja siječnja, a uspostavit će bazu dostupnih lijekova, objediniti podatke o nestašicama kao i o interakcijama među lijekovima za svakog pojedinog pacijenta, doznaje se u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Stvorena je jedinstvena baza lijekova dostupnih u Hrvatskoj, a bit će javna i svatko će joj moći pristupiti na internetu, kažu u HZZO-u, nositelju tog europskog projekta, vrijednog 2,2 milijuna eura.

U njoj će biti objedinjeni svi relevantni podaci kojima raspolažu HZZO i Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), primjerice može li se pojedini lijek dobiti na teret HZZO-a i koliki je iznos eventualne doplate.

S druge strane, uvodi se i usluga vezana za terapije svakog pojedinog pacijenta, a odnosi se prvenstveno na obiteljske liječnike, ljekarnike i pacijente, koji će joj pristupati na portalu eGrađani.

"Pacijenti će tamo moći pročitati sve informacije o lijeku koji koriste, izdvojeno će imati informacije o indikacijama i kontraindikacijama, kao i povijest terapija zadnjih šest mjeseci. Znat će što im je liječnik propisao i što su preuzeli u ljekarnama", rekla je Hini predsjednica Ljekarničke komore Ana Soldo.

Elektroničke usluge za dobrobit pacijenata

Toj će se usluzi pristupati preko sustava eGrađani, na nadograđenoj poveznici "Realizirani recepti" na kojoj će se moći prijaviti eventualne nuspojave.

"Time smo ojačali ulogu pacijenata, njihovu brigu o vlastitom zdravlju te potaknuli zdravstvenu pismenost", poručuju iz HZZO-a.

Osim toga, nove elektroničke usluge trebala bi omogućiti integrirano upravljanje podacima o lijekovima na nacionalnoj razini, pojednostaviti razmjenu informacija te povećati sigurnost u primjeni lijekova.

Liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i farmaceuti dobit će besplatnu aplikaciju koja provjerava interakcije lijekova kod pacijenata.

"Sustav služi kao potpora racionalnom propisivanju i izdavanju lijekova, a njegova primjena u svijetu povezuje se sa znatnim smanjenjem medikacijskih pogrešaka, nuspojava i troškova za zdravstveni sustav", kažu u HZZO-u.

Projekt eLijekovi- Integrirani informatički sustav za upravljanje lijekovima bio je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 1,9,milijuna eura. Izgradnja sustava trajala je od svibnja 2019. do prosinca 2023.

Nedostaje 120 generičkih lijekova

Kroz sustav će se vidjeti i nestašice lijekova, a trenutno u Hrvatskoj nedostaje gotovo 120 generičkih lijekova.

U ljekarnama nema određenih lijekova za ublažavanje simptoma gripe i prehlade, kardioloških i onkoloških terapija. Također, nedostaje lijekova za središnji živčani sustav, primjerice za liječenje psihoze i epilepsije, kažu u HUP-ovoj Udruzi proizvođača lijekova.

Sreća je što još uvijek za većinu terapije postoji više dobavljača i adekvatna zamjena, kažu u udruzi u kojoj traže hitno usklađivanje cijene lijekova s inflacijom.

Što se tiče defektura Ozempica (semaglutid) indiciranog za liječenje odraslih osoba sa šećernom bolešću tipa 2, koji je postao trenutno najpoznatiji lijek za mršavljenje na svijetu, Ana Soldo smatra da su besmislene sugestije liječnicima da ga ne propisuju osobama koje nemaju dijabetes.

"Svako malo je nestašica toga lijeka i to nije ništa posebno. Liječnicima se savjetuju da ga ne propisuju za mršavljenje, ali po zakonu bilo koji specijalist može propisati taj lijek i nema mehanizma da ga se u tome spriječi", kaže predsjednica Ljekarničke komore.

Dodaje i da u stvari mali mali broj pacijenata s dijabetesom uzima Ozempic, puno više ga se koristi za mršavljenje.

"Lijekovi s tom namjenom odmah planu čim dođu na tržište. To nije samo kod nas, ista je priča u cijelom svijetu", ističe Soldo.

 

27. travanj 2024 13:46