StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetuznemirujuće

Svjetska zdravstvena organizacija procjijenila da će za 25 godina broj oboljelih od karcinoma porasti čak za 77 posto

Piše M. Bu.
3. veljače 2024. - 17:19

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije broj postavljenih dijagnoza karcinoma u svijetu dosegnut će 35 milijuna 2050. godine. To je nevjerojatno povećanje od 77 posto u odnosu na 20 milijuna slučajeva dijagnosticiranih 2022. godine, javlja CNN.

Podaci je Svjetska zdravstvena agencija za istraživanje raka prikupila iz 185 zemalja i "pokrivaju" 36 oblika te opake bolesti. Rak pluća bio je najčešći u svijetu prije godinu dana, oboljelo je od njega 2,5 milijuna ljudi, slijede ga rak dojke, debelog crijeva, prostate i želuca. Karcinom pluća je odgovoran za najveći broj smrtnih slučajeva: 1,8 milijuna, ili gotovo 19 posto od ukupnog broja oboljelih.

image
/Shutterstock

Nejednakost pojave karcinoma u zemljama svijeta je očita, na primjer, u državama s vrlo visokim standardom u zdravstvu, obrazovanju i životnom standardu jednoj od 12 žena bit će dijagnosticiran rak dojke, a jedna od 71 će od njega i umrijeti. U zemljama s niskim standardom samo jednoj od 27 žena će biti dijagnosticiran rak dojke, ali će jedna od 48 i umrijeti od njega, uglavnom zbog kasne dijagnoze i nedostatka pristupa liječenju.

image
B. Boissonnet/Bsip Via Afp

- Nova globalna anketa WHO-a rasvjetljava velike nejednakosti i nedostatak financija za liječenje raka diljem svijeta, pri čemu stanovništvo, posebno u zemljama s nižim prihodima, ne može pristupiti niti osnovama liječenja - kazao je dr. Bente Mikkelsen, direktor Odjela WHO-a za nezarazne bolesti, navodi se u priopćenju za javnost.

image
/Shutterstock

Istraživači ističu nekoliko čimbenika koji potiču porast stope raka, kao što su pretilost, uporaba duhana i alkohola, ali i čimbenike okoliša poput onečišćenja zraka. Napominju i kako su oboljeli od raka sve mlađi, recimo dijagnoza raka debelog crijeva kod mlađih od 55 godina porastao je s 11 posto u 1995. na 20 posto u 2019., javlja CNN. Zabrinjavajuće.

Zabrana pušenja

Od 1991. do 2021. smrtnost od raka u SAD-u pala je za 33 posto, uglavnom zbog pada korištenja duhana, ranijeg otkrivanja bolesti i velikih poboljšanja u liječenju.

27. travanj 2024 13:13