StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetrat u ukrajini

Uznemirujuće snimke iz Mariupolja: ruske granate pogodile rodilište, djeca ostala pod ruševinama

Piše Šibenski.hr
9. ožujka 2022. - 16:03

Iako je danas trebalo doći do uspostave humanitarnih koridora u šest gradova u Ukrajini, ne ide sve po planu, piše BBC.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je video iz uništene dječje bolnice u Mariupolju.

- Mariupolj. Izravan udar ruskih snaga na rodilište. Djeca su pod ruševinama. Grozno! Koliko će još svijet biti suučesnik ignorirajući teror? Zatvorite nebo iznad Ukrajine odmah! Zaustavite ubojstva! Imate moć, ali čini se da gubite ljudskost, napisao je Zelenski.

Kako se navodi, zbog ruskog raketiranja u istočnoj regiji Harkiva nije došlo do evakuacije civila iz grada Iziuma.

- Evakuacija iz Iziuma je stopirana zbog teškog granatiranja. Konvoji čekaju prekid vatre - poručio je je regionalni guverner Oleg Sinegubov.

Također, ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba izjavio je da ruske snage drže 400.000 ljudi taocima u opkoljenom gradu Mariupolju. Ustvrdio je da blokiraju humanitarnu pomoć i evakuaciju stanovnika. Stanje u strateškoj luci Mariupolj opisao je apokaliptičnim.

image
AFP

- Stotine tisuća stanovnika skrivaju se u skloništima od granatiranja i raketnih napada. Više od tjedan dana nemaju vode, struje i grijanja. Telefonske linije su u prekidu. Nedostaju lijekovi i hrana za više od 3.000 novorođenih beba. Prisilite Rusiju da zaustavi barbarski rat na civile i bebe - kazao je u svom emotivnom obraćanju javnosti.

Na Twitteru je objavljena snimka, čiju je vjerodostojnost potvrdio New York Times, koja prikazuje dijeove Mariupolja sravnjene sa zemljom.

02. lipanj 2024 12:05