StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdrugo upozorenje

U školama na pomolu prvi otkazi zbog covid potvrda, Ministarstvo uputilo školama novi dopis

Piše Mirela Lilek/JL
1. prosinca 2021. - 18:31

U školama su na pomolu prvi otkazi zbog nepoštivanja covid-mjera. Prosvjetarima koji odbijaju testiranje i nisu cijepljeni, a ravnatelji su im uputili i drugo upozorenje zbog neopravdanog izostanka s posla, uskoro slijede otkazi. Riječ je o slučajevima u kojima su ravnatelji pojedinim zaposlenicima koji ne poštuju Odluku Stožera o obaveznom testiranju od 16. studenoga, izdali drugo, ujedno i posljednje, upozorenje pred izvanredni otkaz ugovora o radu.

Paralelno, Ministarstvo je ravnateljima škola u srijedu poslalo dopis prema kojemu djelatnicima koji su neopravdano izostali s posla, ne trebaju isplatiti plaće za dane izostanka.

Učitelja i nastavnika pred otkazom je, po potvrdama iz sindikata i udruga ravnatelja, zasad vrlo malo, a i slučajevi se razlikuju po tome dolaze li djelatnici na posao (jer ih ravnatelji u tomu ne mogu fizički spriječiti) ili ne, odnosno jesu li otvorili bolovanja. Dvoje nastavnika Drvodjeljske škole u Zagrebu, koji od prvoga dana nove mjere odbijaju predočenje potvrda ili nalaza brisa, dobili su prvo, potom i drugo upozorenje, ali su prethodno otvorili bolovanja.

Antonija Mirosavljević, predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola Hrvatske, kaže kako ravnatelji pokušavaju biti tolerantni, razgovarati s ljudima koji odbijaju testiranje, kako ne bi došlo do otkaza jer im otkazi, tvrdi, sigurno nisu cilj.

– Imali smo sastanak s predstavnicima Ministarstva na kojemu je rečeno da će nama ravnateljima u slučaju otkaza djelatnicima biti osigurana pravna zaštita. Također, uputili su nas da se javimo osnivačima kako bi se osigurali zaštitari pred školama, u slučajevima gdje ravnatelj ne može spriječiti djelatniku ulazak u prostor škole. Ministarstvo bi refundiralo troškove zaštitara, i ako ne bude druge, morat ćemo u iznimnim situacijama postupiti na taj način, kaže Mirosavljević.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u srijedu je uputilo školama dopis kako da obračunaju plaće djelatnicima koji su neopravdano izostali s posla.

„Radnici koji odbijaju testiranje odnosno predočenje EU digitalnih potvrdi ili drugog odgovarajućeg dokaza, ne mogu ulaziti i boraviti u službenim prostorijama školske ustanove te se takav izostanak radnika smatra neopravdanim. Navedeno znači da poslodavac radniku koji zbog neopravdanih razloga ne dolazi na posao nije u obvezi isplatiti plaću za sate/dane izostanka, ali je obvezan obračunati doprinose na minimalnu osnovicu za obračun doprinosa. Međutim, ako je u mjesecu određeni dio sati radnik radio, a plaća za određene sate se utvrdi u svoti višoj od minimalne osnovice za obračun doprinosa u tom mjesecu, za dane kada radnik nije dolazio na posao neće mu se obračunati plaća, ali nije potrebno ni dodatno obračunavati doprinose na minimalnu osnovicu“, stoji u naputku Ministarstva.

Ministarstvo zasad ne vodi evidenciju o izdanim upozorenjima i nemaju podatak o broju djelatnika koji bi uskoro mogli očekivati otkaz.

24. travanj 2024 06:32