StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStožer civilne zaštite RH

U Hrvatskoj su 382 osobe zaražene koronavirusom, što je 21 više nego jutros; Italija poslala 26 šatora sa svom opremom

Piše PSD
24. ožujka 2020. - 16:12
Zagreb, 230320. Nehajska 5, Ranateljstvo civilne zastite. Konferencija Nacionalnog stozera za civilnu zastitu. Na fotografiji: ministar Davor Bozinovic.Boris Kovacev/Cropix

Ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak iznio je podatke oboljelih po županijama.

- Grad Zagreb 177, Istarska županija 34, Krapinsko-zagorska 28, Primorsko-goranska 28, Dubrovačko-neretvanska 19, Osječko-baranjska 19, Splitsko-dalmatinska 17, Karlovačka 16, Šibensko-kninska 15, Varaždinska 11, Sisačko-moslavačka 5, Zadarska 3, Zagrebačka 3, Bjelovarsko-bilogorska 2, Brodsko-posavska 2, Međimurska 1, Koprivničko-križevačka 1 i Ličko-senjska 1.

16:16 - Na novinarsko pitanje smiju li trgovine i pošta zabraniti ljudima ulazak u prostorije bez maske, ministar Božinović je kazao kako su stupili u kontakt s Hrvatskom poštom i kako nema nikakvog razloga da se primjenjuju takve mjere jer su radnici staklom odvojeni od građana.

16:14 - Ministar Božinović se osvrnuo i na situaciju radnika na brojnim gradilištima koja su u funkciji.

- Mogu sa ove pozicije apelirati na sve poslodavce, a to radimo svaki dan. Nama je u ovoj situaciji važno pronaći pravi balans između glavne temeljene poruke da svi koji mogu ostanu doma. Određene ekonomske i gospodarske aktivnosti su potrebne. Nitko ne može reći: sada ćemo se zatvoriti na dva tjedna pa će to proći. Ovo je novi virus. Neke stvari se mogu predvidjeti iz iskustva drugih zemalja. Poručujem svim poslodavcima da su dužni sve svoje poslove obavljati sa minimumom potrebnih radnika te se potrebni poduzeti sve epidemiološke mjere.

 

16:10 - Ministar Božinović je kazao kako ga je glavni državni inspektor izvjestio da je Državni inspektorat vrlo revan kada je u pitanju kršenje mjera, ne samo samoizolacije, nego i oko podizanja cijena.

- Kod 17 pravnih poslovnih subjekata je Državni inspektorat uočio da su se višestruko povećavale marže. U tijeku je 47 izvida. Samo mogu s vama podijeliti razočarenje što među nama postoje oni koji ovu situaciju koriste kako bi dodatno zaradili na dječjoj hrani, pelenama, tjestenini i svemu što nam je potrebno. Nećemo zaboraviti kako se tko ponašao u ovoj krizi, istaknuo je Božinović.

16:05 - Ministar Božinović zahvalio se vladama svih zemalja koje su u ovoj stiaucije oko potresa koji je pogodio Zagreb uputile pomoć.

- Talijanska vlada je poslala 26 šatora na samonapuhivanje sa svom dodatnom i potrebnom opremom. Posebno im se zahvaljujem jer znamo kroz koju krizu sada prolazi Italija. Ovo je vrhunski čin solidarnosti i humanosti.

16:03 - U Hrvatskoj je ukupno 382 osoba zaražena koronavirusom. U odnosu na jutros to je 21 osoba više.

Ukupno je obavljeno 3.159 testiranja. Ministar Beroš je istaknuo kako je ukupno 16 osoba zaraženo koronavirusom ozdravilo.

RANIJE

U Hrvatskoj je ukupno 361 osoba zaražena koronavirusom, što je 46 više u odnosu na jučer u 16 sati, priopćeno je na jutrošnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ukupno šest bolesnika je na mehaničkoj ventilaciji, a ministar Vili Beroš jutros je kazao kako je njihovo stanje stabilno i ukazuje na mogućnost oporavka. 

Policijski službenici nadziru provedbu odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka koju je Nacionalni Stožer civilne zaštite donio radi smanjenja mogućnosti širenja zaraze koronavirusom, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je napomenuo da se razmišlja i o rigoroznijim mjerama ako se građani ne budu pridržavali odluka koje su do sada donesene. 

 

 

 
26. travanj 2024 20:37