StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAmerički izbori

Trump ili Biden? Jedno je sigurno: SAD će dobiti najstarijeg predsjednika u povijesti

Piše Šibenski.hr
3. studenog 2020. - 19:56

Milijuni Amerikanaca u ovim su trenucima na biralištima, nakon što ih je rekordan broj - više od 99 milijuna - glasao ranije: bilo osobno, bilo poštom. Koliko su ovi izbori važni, govori podatak da se očekuje najveća izlaznost u više od 100 godina.

 
Tradicionalno, prve glasove u ponoć dali su građani dva mala mjesta u New Hampshireu. A od ranog jutra, negdje i prije svitanja, na biralištima diljem zemlje stvarali su se dugi redovi. Zbog aktualne pandemije gotovo sto milijuna glasalo je i prije izbornog dana, no uz poštivanje distance i maske, gužve su i danas bile neizbježne.

Što je Trump radio jutros? 

Aktualni predsjednik dan provodi u Bijeloj kući, nakon jučerašnjeg ludog finiša i četiri velika skupa u ključnim saveznim državama na kojima je, još žešće nego prethodnih dana, iz svih oružja udarao po protukandidatu.

"Glas za Bidena je glas za zatvaranje, otpuštanja i bijedu. Jednostavno se moramo izvući iz toga. Moramo, ne smijemo igrati igre. Naša zemlja ima tako nevjerojatan potencijal. Ne možemo dopustiti da se ovo dogodi. Ova zemlja nikada neće biti socijalistička nacija", rekao je Donald Trump, predsjednik SAD-a.

I ponovno je upozoravao da bi izbori mogli biti namješteni, iako za to nije ponudio dokaze.

"Ovo će biti najvažniji izbori u povijesti naše zemlje. Oni će odrediti kurs. Otići će u jednom smjeru ili u drugom, a ako odu u drugom smjeru to će biti užasna stvar, bit će užasna stvar", dodao je. 

 

A, što je jutros radio Biden? 

Demokratski izazivač izborni je dan počeo posjetom crkvi i grobu svoga sina, a onda i kuću u Pennsylvaniji gdje je živio kao dječak. 

"Moramo vratiti kičmu ove zemlje. Svi to znate. Srednja je klasa izgradila ovu zemlju. Wall Street je nije izgradio, izgradila ju je srednja klasa", rekao je Joe Biden, demokratski kandidat za predsjednika SAD-a.

Biden i izborni dan provodi na terenu, a sinoć su mu na skupovima podršku dali Lady Gaga, ali i njegov bivši šef Barack Obama. I svi su također pozivali građane da izađu na nikad važnije izbore.

 

"Još uvijek vodimo bitku za dušu Amerike. Pristojnost, čast, poštovanje - kamo je to nestalo s ovim predsjednikom? Dopustite mi da vam nešto kažem - sutra je početak novog dana", dodao je Biden.

Malo toga je sigurno, osim da će Amerikanci dobiti najstarijeg predsjednika u povijesti. S obzirom na nikad veći broj glasova poštom, od kojih se mnogi nisu počeli brojati sve dok se jutros nisu otvarila birališta, izborna noć lako bi mogla proći bez da ćemo znati jasnog pobjednika. 

 
 
 
05. svibanj 2024 20:15