StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetputin požurio?

Stručnjaci o ruskom cjepivu za koronavirus: Nije prošlo treću fazu ispitivanja, moglo bi biti ne samo neučinkovito već i opasno

Piše Antonija Handabaka/Jutarnji list
11. kolovoza 2020. - 15:29

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je svijetu da je Rusija pronašla cjepivo protiv Covida-19 te da je među prvima cjepivo dobila i njegova kći. Riječ je, prenosi Washington Post, o cjepivu čija klinička testiranja još traju, no Putin je izjavio da zna da je "vrlo učinkovito" i "stvara stabilan imunitet".

Razvijeno je u suradnji ministarstva obrane i Instituta za istraživanje Gamaleja. "Jutros je registrirano prvo cjepivo na svijetu koje štiti protiv koronavirusa", izjavio je Putin čija je zemlja nedavno zasjela na vrh ljestvice po zaraženosti novim virusom.

"Zahvaljujem svima koji su radili na njemu i nadam se skorom početku masovne proizvodnje", poručio je Putin na sjednici vlade koju je prenosila ruska televizija.

Ruski predsjednik poručio je da je cjepivo prošlo sva potrebna testiranja te da je dozu primila i jedna od njegove dvije kćeri. "Dobro se osjeća", rekao je Putin ne otkrivajući je li riječ o starijoj Mariji, 35-godišnjoj pedijatrici specijaliziranoj za pedijatarsku endokrinologiju, ili o Katerini, 33-godišnjoj akrobatskoj plesačici.

Unatoč Putinovoj velikoj objavi o prvom registriranom cjepivu na svijetu, njegov ministar zdravlja Mihajil Muraško istaknuo je da će se daljnja testiranja nastaviti istodobno s koracima prema masovnoj proizvodnji.

Čini se da je Rusija sigurna da je dobila cjepivo i pobijedila u globalnoj utrci iako još cijepivo još nije prošlo sve faze ispitivanja te odlučila da neće čekati sve potvrde. Ministar Muraško već je ranije najavio da bi cjepivo mogli biti dostupno široj javnosti u listopadu, a medicinskom osoblju na prvoj crti bojišnice čak i ovog mjeseca.

Za novo rusko cjepivo objavljeno je da su klinička ispitivanja počela 18. lipnja na 38 prema nekima, a 78 ruskih dobrovoljaca prema drugim izvorima. Svi su razvili imunitet na virus, tvrdi ruski državni vrh. Prva skupina otpuštena je kući 15. srpnja, a druga 20. srpnja.

Komentari sa strane postavljaju veliki upitnik nad novo rusko cjepivo. Naime, nakon što je u travnju Putin zatražio da se skrati trajanje kliničkog testiranja postavljeno je pitanje hoće li Rusija staviti nacionalni prestiž i ponos ispred znanosti i sigurnosti. S obzirom na globalnu utrku za cjepivo, na to se upozoravalo i u drugim zemljama, napose u slučaju Amerike, čiji je predsjednik Donald Trumpa najavio robusno financiranje i sve vrste poticaja u sklopu Operacije Warp Speed. Njegova administracija tvrdila je da bi se cjepivo moglo pronaći i do kraja ove godine.

No, stručnjaci su upozoravali da je izgledniji scenarij kraj 2021., s obzirom na komplicirani i dugotrajni postupak otkrivanja cjepiva i provjere njegove sigurnosti za ljude. U svakom slučaju svi farmaceutski laboratoriji na svijetu bacili su se na posao, otpočela je i prekogranična suradnja nekih od njih, a stalno se čulo i kako cjepivo mora biti dostupno i cjenovno prihvatljivo svima te da ga neke zemlje ne bi trebale dobiti prije drugih.

Američki "čovjek za koronu", doktor Anthony Fauci, prošlog je tjedna izrazio sumnje vezano za požurivanje laboratorija i najave o skoroj proizvodnji. "Nadam se da Rusi i Kinezi doista testiraju cjepivo prije nego što ga ubrizgaju bilo kome, a smatram i da je blago rečeno problematično pripremiti cjepivo za distribuciju i prije nego što ga do kraja testirate", izjavio je Fauci.

No, ne slažu se svi s njim. Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte prihvatio je ponudu Rusije da za svoju zemlju kupi rusko cjepivo te je čak poručio da će prvi primiti dozu kako bi pokazao povjerenje i zahvalnost Rusiji.

No, stručnjaci sada još glasnije upozoravaju kako bi cjepivo koje nije prošlo posljednju, treću fazu kliničkog ispitivanja moglo biti ne samo neučinkovito već i opasno. Rusi tvrde da su umrtvljene čestice koje ubrizgavaju u dobrovoljce bezopasne jer je riječ o dijelovima virusa koji se ne mogu replicirati.

No, zdravstveni stručnjaci širom svijeta ponavljaju da se u trećoj fazi kliničkog ispitivanja cjepiva testiranja provode na desetinama tisuća ljudi te kako je potrebno vremena da se utvrdi učinkovitost, a pogotovo potencijalne nuspojave. Nije posve jasno hoće li medicinsko osoblje o kojem je govorio Putin biti dio "treće faze kliničkog ispitivanja" ruskog cjepiva ili će za to poslužiti Filipinci. Postoji mogućnost da će Rusi samo početi s proizvodnjom kako bi bili spremni za trgovinu čim se okonča posljednja faza.

U svakom slučaju masovna proizvodnja i distribucija samo dva mjeseca nakon prve faze nije način na koji se proizvode cjepiva, ističu kritičari. Prva faza kliničkih pokusa provodi se na nekolicini ljudi, druga na većem uzorku, primjerice na stotinama ljudima, a treća na desecima tisuća. U slučaju Rusije prvi koji su ubrizgali novo cjepivo su bili voditelji studije što je više nego neuobičajna praksa.

Putinova objava događa se i nakon što su SAD, Britanija i Kanada prošlog mjeseca optužili ruske hakere za krađu farmaceutskih dosjea iz zapadnih laboratorija.

26. travanj 2024 04:31