StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetČetvrti val

Stigao prije nego smo se nadali: Broj novozaraženih u zemlji udvostručen u pet dana. Prednjače priobalne županije s puno turista i malo cijepljenih

Piše Davor Krile/SD
21. srpnja 2021. - 13:49

      Danas je koronavirusom u Hrvatskoj zaražena čak 191 nova osoba, a jedna je umrla, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Svih aktivnih slučajeva u zemlji je 838: od toga su 122 pacijenta na bolničkom liječenju, a 13 pacijenata na respiratoru.

     Prema podacima Stožera, najviše je novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 54. Druga po broju novozaraženih je Zadarska županija koja ima 36 novih slučajeva. Treći je grad Zagreb s 33, a potom slijede Dubrovačko-neretvanska s 13, Šibensko-kninska s 12, Varaždinska s 9, Koprivničko-križevačka, Osječko-baranjska i Zagrebačka s po 6, Primorsko-goranska s 5. Bjelovarsko-bilogorska, Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Sisačko-moslavačka i Vukovarsko-srijemska županija imaju po 2 nova slučaja, a Istarska 1.  

     Ukupan zbir ovih brojki nedvojbeno sugerira da nakon početka svibnja, kad su brojke oboljelih rapidno opale, iznova svjedočimo snažnom rastu zaraze koronavirusom. Četvrti pandemijski val u Hrvatskoj je, očito, već otpočeo.

     Iz opće slike također se izdvaja činjenica da se veći porast brojki bilježi mahom u priobalnim županijama, u kojima je velika fluktuacija stranih turista, ali i znatno lošija procijepljenost stanovništva od ostatka zemlje.

      Siguran skori početak četvrtog vala prije samo tri dana najavio je u Slobodnoj Dalmaciji šef splitske Infektologije dr. Ivo Ivić.

    „ Mi već lagano počinjemo osjećati pritisak na hitnom prijemu. Prije smo imali između 20 i 30 oboljelih, a sada nam ih dnevno dolazi oko 50. Dok su to mladi ljudi, dobro je, ali sad nam dolazi i sve više starijih. Nije dobro, strah me što će se dogoditi sljedećih tjedana i već se pripremamo za sve scenarije”, kazao je dr. Ivo Ivić za Slobodnu u nedjelju. Samo tri dana kasnije, njegove prognoze i strahovi se itekako obistinjuju.

     I ravnateljica županijskog NZJZ-a dr. Željka Karin jutros je priznala kako se na covid punktovima na splitskom aerodromu zadnjih dana svakodnevno detektira, u prosjeku, od 5 do 6 pozitivnih turista koji u zemlju ulaze avionima. Upozorila je kako situacija još nije zabrinjavajuća, ali nije ni zadovoljavajuća, jer rastu i zaraženi i broj hospitaliziranih.

   „Treba pojačati epidemiološke mjere jer dok se ne procijepimo i dok cjepivo ne počne djelovati, zaraza će se ubuduće sigurno širiti“, rekla je Karin za HRT, napominjući kako treba smanjiti sva okupljanja.

     Prije samo pet dana skori četvrti pandemijski val u Hrvata dao je naslutiti i dr. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a i član Stožera. „Prošle godine na sredini srpnja imali smo prosječno 66 novooboljelih od Covida, a sad ih imamo više od 100,“ upozorio je dr. Capak, skrećući pažnju na činjenicu da je epidemiološka situacija na početku turističke sezone ove godine znatno gora nego lani.

      Capak je to govorio u trenutku kad je dnevno novooboljelih bilo oko stotinu, a sad ih je oko 200. Slijedom logike tih brojki, i kraj ovogodišnje turističke sezone mogao bi ove godine uslijediti znatno ranije nego lani, možda već oko Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Tome bi naročito mogli pridonijeti novi koncerti i druge masovne fešte domovinske nezahvalnosti u dalmatinskim sredinama, te nastavi li se preskakati obveza nužnih covid potvrda i testiranja na ulazu u zemlju i posjećenije objekte.

      Za uspješnije preveniranje aktualnih epidemijskih procesa u kontekstu turističke sezone već je prekasno: nju sad ne mogu spasiti ni kampanje, ni apeli, ni trenutno masovno cijepljenje. Ono, međutim, još itekako može spasiti mnoge hrvatske živote koji će i prije jeseni sigurno opet biti masovnije ugroženi. To se da pogotovo naslutiti u svjetlu zadnje izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji javno traži da se na kraju turističke sezone naprosto ukinu sve epidemiološke mjere.  A kormilo zemlje i njezini glavni tokovi prepuste njezinom veličanstvu biologiji i dobro nam poznatim zakonima Charlesa Darwina

         Da je četvrti val već nastupio i u široj regiji, danas je objavio glavni epidemiolog slovenske Vlade Milan Krek, šef tamošnjeg Instituta za javno zdravlje. Krek je pozvao sve Slovence da ne odlaze na odmor u inozemstvo nakon 15. kolovoza, a onima koji su već tamo da se do toga datuma svakako vrate doma.  Upozorenje o početku četvrtog vala naročito je naglasio u kontekstu potrebe ubrzavanja cijepljenja stanovništva u Sloveniji, kako bi jesen u toj zemlji bila što manje fatalna. 

16. travanj 2024 20:35