StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVakula je rek‘o

Promjenjivo i svježe bit će barem još tjedan dana: na Jadranu još više vjetra, najviše bure, koja će kulminirati u nedjelju

Piše Šibenski hr.
19. travnja 2024. - 08:00

Promjenjivo i svježe vrijeme imat ćemo i sljedećih barem tjedan dana, uz češće povremene oborine na kopnu, a na Jadranu i uz gdjekad jaku i olujnu buru. - prognoza je Zorana Vakule za HRT.

Osim temperature zraka većinom niže od prosječne za ovaj dio travnja, osjećaj svježine pojačavat će i povremeno umjeren, osobito u nedjelju i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na istoku i sjeverozapadni, a na Jadranu još jača bura. Stoga se i ove godine, unatoč klimatskim promjenama i još koječemu, možemo uvjeriti u valjanost izreke starih Podravaca: "Zmotan kak travanjsko vreme."

Ni u Dalmaciji se ne može jamčiti sasvim suho, posebice ne danas ujutro na otocima, pa poslijepodne u unutrašnjosti. No, uz ipak dosta sunčanih sati te najprije umjerenu i jaku buru, zatim tramontanu, temperatura zraka bit će oko prosječne za sredinu travnja - jutarnja uglavnom od 6 do 11 °C, poslijepodnevna između 16 i 19 °C.

Podjednake vrijednosti i na jugu Hrvatske, gdje će još ujutro biti bure, ali i podosta oblaka, ponegdje i malo kiše, zatim sunčanije, uz sjeverozapadni vjetar, uz obalu prolazno i jugozapadni. More malo do umjereno valovito, prema otvorenome i valovito.

Sljedećih dana još svježije i oblačnije, na kopnu uz povremenu kišu, uglavnom u gorju i snijeg, te osobito u nedjelju uz umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na istoku i sjeverozapadni.

Na Jadranu još vjetrovitije, uz prevladavajuću buru, većinom najjaču u nedjelju, tijekom koje je i najveća vjerojatnost povremene mjestimične kiše, pa i u obliku pljuskova.

02. svibanj 2024 02:13