StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetcrkveni milijuni

Pet godina nakon afere koja je plijenila pažnju javnosti: odmetnuti fratar i fatalna bankarica ponovno zajedno

23. prosinca 2019. - 17:22

Pet godina nakon objave osuđujuće presude i zatvorskih kazni fratru Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić, par koji je plijenio pažnju javnosti ponovno će se naći na optuženičkoj klupi.

Vrhovni sud je ukinuo odluku splitskog suda iz  studenog 2014. godine kojom je optuženi Šime Nimac osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti kojom je Crkvi uzeo 9,8 milijuna na 2 godine zatvora.

Bankarica iz Splita Jasmina Bilonić proglašena je krivom za poticanje fratra na počinjenje kaznenog djela i kažnjena s jednom godinom i 9 mjeseci zatvora.

Fratru 2 godine zatvora, bankarici 21 mjesec: fra Šime izvadio mobitel u sudnici, uzda se u 'vrhovnog suca' - Bilonićka na rubu suza

Tijekom završnih riječi fra Šime bankarica se u nevjerici tri puta prekrižila

Fra Šimu Nimca zastupa odvjetnica Nela Pedišić iz Zagreba, a bankaricu Jasminu Bilonić odvjetnik Joško Čeh iz Splita koji su sa svojim klijentima bili na sjednici višeg suda kada se odlučivalo o prvostupanjskoj presudi.

Vrhovni sud je prihvatio njihove žalbe i zbog bitne povrede kaznenog postupka ukinuo presudu. Naložio je novo suđenje uz iznošenje svih dosadašnjih, a po potrebi i novih dokaza. Njihova odluka je već dostavljena na splitski sud i predmet je raspodijeljen sucu Dinku Mešinu koji će zakazati drugo suđenje.

Fra Šime Nimac je, prema optužnici, bez znanja i pisanog odobrenja Nadbiskupijskog ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije sklopio ugovor o kupoprodaji 39.556 metara četvornih u Baškoj Vodi, gdje je bio župnik, za milijun i 300.000 eura.

Nakon uplate protuvrijednosti od 9.817.656 kuna na račun Župe, Jasmina Bilonić je, stoji u optužnici, nagovorila fratra Šimu Nimca da prebaci novac na svoj osobni račun.

Temeljem tri naloga za isplatu fra Šime je to napravio, nakon čega je predigao milijune. Dio su potrošili na kupnju vrijednih pokretnina i nekretnina, navodi optužnica. Bankarica Bilonić je, prema optužnici, pohranila tek nešto više od 2 milijuna kuna koje joj je fra Šime dao. Ona je u to vrijeme bila direktorica Odjela privatnog bankarstva u SG Splitskoj banci kada su joj kontakti s VIP klijentima bilu u opisu radnog mjesta.

Optužnica je podignuta u listopadu 2013. godine, a glavna rasprava provela se na Županijskom sudu u Splitu pod predsjedanjem suca Slavka Lozine tijekom 2014. godine. U sudnici su između ostalih svjedočili: fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i don Ivan Ćubelić, vikar nadbiskupije te svjedoci koji su govorili o poveznici između pastoralnog vijeća i prodaje crkvenog zemljišta.

U svojoj obrani fra Nimac je navodio kako je imao odobrenje za prodaju zemljišta te Vrhovni sud zamjera sudskom vijeću koje ga je okrivilo da nisu uzeli u obzir njegovu obranu. Smatraju kako je optužnica prihvaćena nekritički bez uzimanja u obzir njegove obrane, ali i izjava svjedoka koji su potvrdili kako su se odobrenja za raspolaganje crkvenom imovinom davala u pisanom, ali i u usmenom obliku.

Nesporno je tijekom postupka bilo da je fra Šime razgovarao sa svojim nadređenima o potrebi proširenja crkve u Baškoj Vodi i svojim planovima. Nadalje, Jasmina Bilonić se žalila na presudu jer je proglašena krivom, ali u obrazloženju nema dijela optužnice koji navodi da je i kako nagovorila fra Šimu na prodaju.
 

05. svibanj 2024 17:10