StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJoš nema odluke

Oporba za Radovana Dobronića na čelu Vrhovnog suda; HDZ odgodio odluku, sporan im je stegovni postupak zbog neispunjene norme

Piše Slavica Lukić/JL
11. rujna 2021. - 19:09

Ni nakon sjednice Odbora za pravosuđe, na kojoj su kandidati koji su se javili na poziv za predsjednika Vrhovnog suda gotovo sedam sati odgovarali na zastupnička pitanja vladajući, ali ni dio oporbenih stranaka još uvijek nisu donijeli odluku hoće li ili neće podržati suca Radovana Dobronića kojega šef države Zoran Milanović predlaže za predsjednika Vrhovnog suda.

HDZ je u četvrtak na sjednici Odbora zatražio odgodu glasovanja o kandidatima dok, kako tvrde, ne riješe dvojbe koje imaju oko stegovne prijave koju je protiv suca Dobronića DSV-u podnio predsjednik zagrebačkoga Trgovačkog suda zbog neispunjavanja sudačke norme u 2019., a o kojoj se DSV ni godinu dana nakon podnošenja nije očitovao.

​Sam Dobronić u četvrtak je pred Odborom objašnjavao promašenost postojećih mjerila za vrednovanje rada sudaca, koja vrednuju broj presuda koje je sudac donio, ali ne uzimaju u obzir složenost i vrijednost predmeta ni kvalitetu donesenih presuda.

Na pitanje što još o prijavi protiv Dobronića žele doznati, a što već nisu doznali, predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić odgovorio nam je kako su u HDZ-u i prije održavanja sjednice Odbora za pravosuđe odlučili da će nakon što saslušaju kandidate uzeti "timeout" u kojem će analizirati nastupe kandidata pred Odborom. S obzirom na činjenicu da je protiv Dobronića predsjednik njegova suda pred DSV-om inicirao stegovni postupak, to je, rekao nam je Bačić, svojevrsno prethodno pitanje koje treba uzeti u obzir prilikom davanja mišljenja i donošenja konačne odluke o sucu.

"Poznato je da se sudac u redovnoj proceduri ne može javiti za nepredovanje za viši sud ako se protiv njega vodi stegovni postupak. Izborom za predsjednika Vrhovnog suda Dobronić bi postao i sudac tog suda, a protiv suca Vrhovnog suda se po zakonu ne može voditi stegovni postupak zbog neispunjavanja sudačke norme. To znači kako bi u slučaju da Dobronić bude izabran, taj postupak protiv njega pred DSV-om bio obustavljen.

Zbog svega toga, a u okolnostima kad DSV nije donio odluku o prijavi, od DSV-a smo preko Odbora za pravosuđe zatražili da nam dostavi podatke koje su dobili od predsjednika Trgovačkog suda kako bismo vidjeli o čemu se tu radi", kazao nam je Bačić. Na našu opasku da su detalji te prijave već objavljeni u medijima te da su imali više od mjesec dana da se o njoj detaljno raspitaju, Bačić je odgovorio kako se ne mogu oslanjati samo na informacije iz medija, a podatke o prijavi nisu željeli tražiti prije nego što čuju Dobronićevo očitovanje o prijavi pred Odborom za pravosuđe.

Nekoliko oporbenih stranaka spremno je podržati Dobronića. Predsjednik Odbora za pravosuđe, SDP-ovac Mišel Jakšić, rekao nam je da je još u četvrtak bio spreman na Odboru podržati Dobronićevu kandidaturu iz čega se može iščitati i stav SDP-a. Rada Borić kazala nam je da Klub zeleno-lijeve koalicije još nije donio odluku, ali smatraju da je Dobronić odličan kandidat za predsjednika Vrhovnog suda. Mostov Nikola Grmoja je kao član Odbora za pravosuđe već na sjednici u četvrtak, koju je napustio prije kraja, deponirao svoj glas za Radovana Dobronića, a podržao je, kako doznajemo, i kandidaturu odvjetnika Šime Savića. Odbor za pravosuđe, naime, može dati pozitivno mišljenje o više kandidata.

Podršku Dobroniću najavila je i Dalija Orešković. Predsjednik Kluba IDS-a Emil Daus rekao je da još nisu donijeli odluku i da im treba još nekoliko dana za analizu. Predsjednik saborskog Kluba Domovinskog pokreta Stephen Bartulica kazao je da ni njegov Klub još nije odlučio, ali on osobno prema Dobroniću ima ambivalentan stav. "Na neka pitanja je dobro odgovorio, ali nisam zadovoljan onim na pitanje je li bila pogreška što u pravosuđu nije provedena lustracija, a on je odgovorio da je ona na neki način i provedena, što nije točno", rekao je Bartulica.

Šef Suverenista, Hrvoje Zekanović, izjavio je da njegov saborski Klub još nije stigao razgovarati o Dobroniću i o tome će se tek očitovati. "Naš je načelni stav da nam kadrovska rješenja koja predlažu koalicija Plenković-Pupovac i Zoran Milanović ne odgovaraju", kazao je Zekanović.

20. travanj 2024 03:48