StoryEditorOCM

Njemački i švicarski turisti mogu na Jadran! Koliko je to važno za hrvatski turizam svjedoči i broj Nijemaca koji su lani ljetovali kod nas

Piše Ružica Mikačić
9. lipnja 2021. - 16:00
Skradin, 260820. Samathur Li Kin-kan vlasnik jahte Pelorus s drustvom obisao slapove Krke.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Najbolje vijesti za turistički sektor Hrvatske u posljednje dvije godine stigle su iz Njemačke i Švicarske. Nakon što je Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti prošlog tjedna cijelu hrvatsku obalu maknuo iz crvene epidemiološke zone i smjestio u žutu zonu od ponedjeljka je s liste rizičnih područja Hrvatsku skinuo i njemački državni epidemiološki Institut Robert Koch.

Štoviše, u zelenu zonu tog uglednog instituta ušle su Splitsko-dalmatinska županija, Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Karlovačka, Krapinsko-zagorska i Požeško-slavonska županija. Cijelu Hrvatsku s liste epidemiološki rizičnih zemalja skinula je u utorak i Švicarska, uz ukidanje svih ograničenja za potpuno cijepljenje osobe, osobe koje su preboljele covid-19, ali i one koji nisu cijepljeni niti su preboljeli covid, ali putuju kopnenim putem.

Ne moraju u samoizolaciju

Budući se ECDC-ova karta baš kao i mišljenje njemačkog instituta Robert Koch smatra najrelevantnijim pokazateljem sigurnosti destinacija za europske turiste, vrata za uspješnu sezonu u Hrvatskoj na početku lipnja širom su otvorena za sve Europljane, koji po povratku sa Jadrana ne moraju više u samoizolaciju. Najbolja je to potvrda činjenice da je epidemiološka situacija jedini kriterij koji će određivati uspješnost sezone i da se trud stizanja u "zeleno" u nekim regijama isplati.

-Uzimajući u obzir trenutno epidemiološko stanje kao i prognoze za naredne tjedne te ako se u idućem razdoblju ne dogodi nešto nepredviđeno, cjelokupni rezultat sezone mogao bi biti značajno bolji od onog protekle godine, ali još uvijek ispod rekordne 2019. Ono što je ključno jest da osiguramo kvalitetnu epidemiološku situaciju što dulje, po mogućnosti da barem do listopada budemo "zeleni". U tom slučaju nitko nam ništa ne može jer ćemo biti najsigurniji i najbliži Mediteran - ocjenjuje dobre vijesti Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Koliko je za Hrvatsku važno u Njemačkoj biti u zelenoj zoni epidemiološke sigurnosti pokazuje podatak da nam je lanjske covid-sezone stiglo 1,5 milijun Nijemaca dok smo bili u zelenoj zoni, pa je za očekivati ove godine još bolje brojke.

Partneri hrvatskog turizma iz Njemačke sa velikim su zadovoljstvom dočekali stavljanje tri jadranske županije u zelenu zonu, zbog čega će zasigurno i aviokompanije pojačati sada svoje linije prema Splitu i Dubrovniku. Tako zračna luka Split već sada ima potvrđene linije u lipnju 30 avioprijevoznika uz očekivanih 80 tisuća putnika.

Povratak avio prijevoznika

Najavljeno je osam redovnih linija prema Njemačkoj, sedam prema Francuskoj, pet prema Poljskoj, četiri prema Velikoj Britaniji, tri prema Švicarskoj, po dvije prema Španjolskoj, Švedskoj i Nizozemskoj te jedna prema Srbiji, Luksemburgu, Belgiji, Rusiji, Austriji, Italiji, Češkoj, Irskoj, Ukrajini, Latviji i Danskoj.

Uz brojne avioprijevoznike koji već prometuju prema Splitu, s početkom lipnja u splitsku su se zračnu luku vratili i Aeroflot iz Moskve, Air France iz Pariza, Iberia iz Madrida, British Airways iz Londona, Luxair iz Luxembourga, Ryanair iz Dublina, Edelweiss iz Zuricha, Ukraine International i Windrose iz Kijeva. Samo proteklog vikenda ostvareno je 70 slijetanja na redovnim linijama te je kroz zračnu luku Split prošlo 8 tisuća putnika.

-U ovom trenutku je booking za srpanj, kolovoz i rujan vrlo dobar. Za neke vrste smještajnih objekata čak je na razini 2019.Već vidimo puno žešću tržišnu utakmicu s obzirom na to da ove godine više nismo jedina mediteranska zemlja koja u ovakvim epidemiološkim uvjetima može ostvarivati značajniji međunarodni turistički promet. Cijela glavna sezona je pred nama i moramo paziti da ne ponovimo greške od prošle godine - upozorava Ostojić.

-Hrvatska je primarno auto-destinacija zbog čega je logično da gosti s ključnih emitivnih tržišta najprije posjećuju Istru i Kvarner te Zadarsku županiju. Što se tiče naših južnijih odredišta, očekujemo veći priljev gostiju nakon 15. lipnja, odnosno od početka srpnja, kada počinje operirati preko 180 aviolinija s naših najvažnijih tržišta. S posebnim nestrpljenjem očekujemo i direktne letove iz SAD-a za Dubrovnik - kazao je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Turistima na raspolaganju više od 300 punktova za testiranje


Hrvatska turiste dočekuje s više od 300 punktova za testiranje turista, a država sufinancira antigenske testove kako bi se dodatno smanjili troškove testiranja za turiste. Ministarstvo turizma dnevno ažurira stranicu 'Stay safe in Croatia' gdje turisti na jednom mjestu imaju mogućnost pretražiti sve potrebne informacije za što sigurniji boravak: od pregleda epidemiološke situacije po županijama, lokacija punktova za testiranje, do definiranih kriterija prelaska granica.

Ankete pokazuju da na odmor putuje dvije trećine Nijemaca

Većina Nijemaca ovo ljeto planira putovati izvan granica svoje zemlje – čak 64 posto ispitanika u anketi koji su naručili RTL i NTV tvrdi da će u idućim mjesecima putovati pri čemu 15 posto ispitanika planira putovati van zemlje, a 18 posto će provesti praznike dijelom u Njemačkoj, a dijelom u inozemstvu. Od jedne trećine ispitanika koji ne planiraju putovati, njih 53 posto navodi da ih od prelaska granice plaši nesigurnost zbog pandemije, dok jedna četvrtina navodi financijske razloge. Od onih koji ipak planiraju ići na put, njih 45 posto već je rezerviralo svoj smještaj.

19. travanj 2024 16:00