StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetzlatna obala

‘Nautički turizam – najotporniji na korona krizu‘: započela konferencija ‘Slobodne‘ o biznisu koji donosi u sezoni milijardu i po eura prihoda

Piše Milena Budimir
9. listopada 2020. - 12:50

Jadran Kapor, glavni urednik Slobodne Dalmacije, otvorio je konferenciju "Nautički turizam – najotporniji na korona krizu", koja se održava u uvjetima obaveznog socijalnog distanciranja što dodatno ukazuje na važnost nautike u hrvatskom turizmu.

S jednom od najdužih obala na Mediteranu Hrvatska sudjeluje s nepunih sedam posto nautičkih vezova. Usporedbe radi Francuska ima 47, a Italija 10 posto – kazao je uvodno Kapor, dodavši:

Brojke nam kažu kako imamo dovoljno mogućnosti za razvoj nautičkog turizma, ali u tome vidimo i opasnost. Poduzetnici naime, vole graditi marine u uvalama, a nautičare privlače netaknute vale. S jedne strane imamo šanse za razvoj dodatnih kapaciteta, a s druge – činjenicu kako je lani u nevelikom nam Jadranu krstarilo 40 posto svjetske čarter flote!

U prilog toj nevjerojatnoj činjenici idu brojke. Naime, sezona 2019. je apsolutno srušila sve rekorde! Tada je aktivno djelovalo 930 čarterskih kompanija, koje su iznajmljivale 4378 plovila, od čega 1956 brodica, 2166 jahti na jedra i 256 motornih jahti!

Panelisti su Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, Sean Lisjak, predsjednik Udruženja marina HGK, Kristijan Pavić, direktor Adriatic Croatia International Cluba i Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave SDŽ, dok je novinar i urednik Slobdne Dalmacije Saša Ljubičić moderator konferencije koja bi trebala ukazati na važnost ovog dijela turizma koji donosi u sezoni milijardu i po eura prihoda.

25. travanj 2024 17:32