StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNESPORAZUMI SJELI NA MJESTO

Milanović podijelio odlikovanja: Svijest o tome što su branitelji učinili za Hrvatsku sve je čvršća u narodu

Piše HINA
16. listopada 2023. - 17:51
Zagreb, 161023. Ured Predsjednika, Pantovcak. Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oruzanih snaga RH Zoran Milanovic urucio je odlikovanja hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.Ranko Suvar/Cropix

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović uručio je u ponedjeljak odlikovanja hrvatskim braniteljima i invalidima iz Domovinskog rata, poručivši da je svijest o tome što su učinili za Hrvatsku sve čvršća u narodu.
"Briga i svijest u Hrvatskoj da je ono što ste učinili veliko i neponovljeno, ne da ne prestaje, nego je, po mom dubokom osjećaju i opažanju, sve dublja i sve čvršća u našem narodu", rekao je predsjednik hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na svečanosti na kojoj im je uručio odlikovanja.
Ustvrdio je pritom da su "neki nesporazumi, dileme i dvojbe koje smo imali sami o sebi s razlogom, vrlo često bez razloga, pod vanjskim pritiskom u međuvremenu ‘sjeli na svoje mjesto‘. 
Podsjetio je kako će se uskoro navršiti 30 godina od završnih vojnih operacija oslobađanja Hrvatske, što je jedan cijeli ljudski radni vijek nakon kojeg se stvari mogu analizirati i zaključiti. Hrvatska država i društvo su u mnogo čemu napredovali, no ne u svemu, u nekim stvarima smo nazadovali, ali put kojim ste prošli bio je jedinstven, poručio je Milanović odlikovanima.
"Uvjeti u kojima je Hrvatska bila obranjena i oslobođena bili su teški i bez presedana. Priznati pa opet nepriznati, pomagani, a opet ostavljeni na cjedilu, hrabreni, a opet pod stalnim prijetnjama sankcijama i međunarodnih mjera ako ne napravimo ovako ili onako. To je, ne samo trebalo dovesti do kraja uspješno, nego i preživjeti", istaknuo je predsjednik. 
Ustvrdio je da kroz takve patnje, izazove i kušnje - do ukrajinskog rata - nije prošao niti jedan europski narod. "To je nešto na što treba biti ponosan, nego i svjestan izuzetnosti i iznimnosti okolnosti i uspjeha koje je ta pobjeda predstavljala", naglasio je.
Čestitajući odlikovanima, njih 60-ak, na priznanjima, istaknuo je da stoji iza svakoga te im je poželio i više od 30 zdravih i sretnih godina.  
Specijalna postrojba Glavnog stožera HV-a bojna „Matija Vlačić“ odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog za junaštvo i junački čin u Domovinskom ratu, a odlikovanje i plamenac preuzeli su ratni zapovjednik bojne Ante Maksan i pripadnik bojne Željko Ravlić.
Spomenicom domovinskog rata za sudjelovanje u Domovinskom ratu, odlikovani su Danijel Šikić, Anđelko Musić, Blaž Naletilić i Nenad Šipoš.
Redom bana Jelačića, za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama te za osobite vojne zasluge u njihovom ustrojavanju, posmrtno su odlikovani Zoran Šipoš i Zvonko Čukelj, a Redom hrvatskog križa, za teško ranjavanje u Domovinskom ratu, Zoran Šorli, Ivan Jazvić i Bernardin Jelinić.
 

27. travanj 2024 15:12