StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetudar na džep

Loša vijest za buduće maturante i njihove roditelje. Jedini moraju kupiti sve novo! Izračunali smo koliko će ih doći kompleti knjiga

Piše Marijana Cvrtila/SD
12. lipnja 2021. - 12:42

Kako će izgledati iduća školska godina, hoće li korona i nadalje diktirati modele i način izvedbe nastave, u ovom trenutku teško je prognozirati. Međutim, ono što je sigurno jest da će učenici i njihovi roditelji morati nabaviti školske knjige, a pri tom bi u džep najdublje mogli posegnuti roditelji đaka koji će iduće školske godine biti maturanti, osobito oni iz gimnazija – ta generacija jedina neće u nastavi moći koristiti niti jedan dosad korišteni udžbenik i morat će kupiti sve odreda nove knjige!

Naime, iduće školske 2021./2022. godine svi će razredi osnovnih i srednjih škola biti obuhvaćeni kurikularnom reformom, što ujedno znači da će se u nastavi od prvog razreda osnovne do četvrtih razreda srednjih škola uglavnom (uz nekoliko izuzetaka) koristiti novi udžbenici, usklađeni s novim kurikulumima. S obzirom da su od 2019. godine s frontalnim ulaskom kurikularne reforme u škole takvi novi udžbenici sukcesivno uvođeni u pojedine razrede, pa je od tada školama istovremeno 'kolalo' nekoliko vrsta udžbenika – eksperimentalni, stari, rabljeni novi, potpuno novi – jedini razredi za koje dosad nisu bili objavljeni novi udžbenici su četvrti i osmi razred osnovnih škola (osim biologije, kemije i fizike koja su odobreni prošle godine te geografije koji se uvode 2022./2023. školske godine) te četvrti razredi srednjih škola. Ovogodišnji maturanti, na primjer, služili su se udžbenicima još iz 2014. godine.

Kada je riječ o troškovima koji na ljeto čekaju roditelje, novi udžbenici za 4. i 8. razrede osnovnih škola u idućoj školskoj godini za ovu su priču irelevantni: kako su potvrdili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), država će i iduće školske godine pokriti troškove udžbenika svim osnovcima u nižim i višim razredima, a za to je u državnom proračunu osigurano 158 milijuna kuna. Dakle, svi osnovnoškolci i dalje mogu računati na, kako se već uvriježio termin, besplatne udžbenike. Što se tiče srednjoškolaca, za njih država te troškove ne pokriva, izuzev učenicima iz obitelji koji su korisnici zajamčene minimalne naknade.

Međutim, dok učenici srednjih škola od prvog do trećeg razreda kućne budžete mogu barem malo rasteretiti tako što se mogu osloniti i na rabljene nove udžbenike, dakle, mogu ih naslijediti ili kupiti polovne nove udžbenike koji su u te razrede uvođeni od 2019. godine, ništa ne može 'spasiti' buduće maturante i to osobito one u gimnazijama. Potpuno novi udžbenički kompleti od jeseni moraju biti na njihovim stolovima, a budući da država ne subvencionira taj trošak za srednje škole, kompletnu cijenu morat će pokriti obiteljske kasice-prasice. U školama su trenutačno u tijeku postupci odabira udžbenika, a iz MZO-a na svojim mrežnim stranicama obavještavaju kako će u ponedjeljak, 14. lipnja, biti objavljeni konačni rezultati odabira. Kao i prijašnjih godina, rezultati će biti objavljeni na početnoj stranici aplikacije za odabir udžbenika, odnosno na https://udzbenici.skole.hr/.

Također, na stranicama MZO-a mogu se pronaći katalozi novoodobrenih udžbenika iz kojih su vidljive cijene pojedinačnih knjiga za četvrte razrede srednjih škola u idućoj školskoj godini (gimnazije i strukovne škole), pa smo Ministarstvu postavili pitanje koliko će ukupno u prosjeku koštati jedan novi udžbenički komplet za buduće maturante.

-U ovako kratkom vremenu ne možemo izračunati tu cijenu. Naime, cijena svih novoodobrenih udžbenika, pa tako i za 4. razred gimnazija, može se pronaći na poveznici Ministarstvo znanosti i obrazovanja - Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavljuje Katalog odobrenih udžbenika za osnovnu školu, gimnazije i srednje strukovne škole za šk. god. 2021./2022. (gov.hr). „Cijena novog udžbeničkog kompleta za 4. razred srednje škole“ podrazumijeva i strukovne škole te se cijena izračunava iz više Kataloga odobrenih udžbenika objavljenih proteklih godina na našim stranicama. Tu ćemo cijenu imati za desetak dana – najavljuju iz MZO-a.

23. travanj 2024 11:42