StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMilanović u MAKARSKOJ:

Kada je Tus pozvao s radija Zagrepčane u listopadu 1991. da se jave na Velesajam radi proboja prema Vukovaru, došlo je 430 ljudi. Dakle, nitko!

Piše PSD.
24. listopada 2021. - 19:57

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom proslave Dana grada Makarska održanoj u nedjelju u hotelu Park, najviše pažnje poklonjeno je počasnom gostu - Zoranu Milanoviću, predsjedniku Republike Hrvatske. Milanović je prvi predsjednik RH koji je ikada nazočio svečanim sjednicama na Dan grada.

Uz predsjednika Milanovića, počasni gosti bili su Jure Brkan, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Sabora RH Gordana Jandrokovića, Ante Šošić, dožupan i izaslanik predsjednika Vlade RH, general Rahim Ademi, počasni građanin Grada Makarske, Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, Marijana Puljak, saborska zastupnica koja je stigla u pratnji supruga, splitskog gradonačelnika Ivice Puljka, predstavnici obitelji pokojnog arhitekta Ante Rožića - Igor i Ina Rožić, delegacije gradova prijatelja - Đakova, Vukovara, Općine Stari Grad Sarajevo i Općine Travnik...

image
Ivica i Marijana Puljak te gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević
Ivo Ravlić/Cropix

Sve uzvanike pozdravila je Gordana Muhtić, predsjednica Gradskog vijeća, koja je podsjetila kako je 24. listopada 1865. trebalo mnogo hrabrosti i odlučnosti da se progovori hrvatskim jezikom jer tog 24. listopada u Makarskoj je prvi put umjesto talijanskog jezika, kojeg je favorizirala austrijska uprava, progovoreno hrvatskim jezikom. Onodobno Obćinsko viće donijelo je odluku kojom jezik hrvatski biva jezik službeni. U čast i sjećanje na taj veliki dan i don Kažimira Ljubića, kao i vijećnike Obćinskog vića, prije 28 godina za Dan grada Makarske odabran je 24. listopad.

Kaos u prostoru

Svim uzvanicima potom se obratio gradonačelnik Zoran Paunović koji se osvrnuo na kaos u prostoru i pretjeranu betonizaciju, a podsjetio je na djelo i rad nedavno preminulog arhitekta Ante Rožića, čijoj je obitelji posthumno dodijeljena posebna plaketa Grb Grada i povelja počasnog građanina Grada Makarske kao najviše gradsko priznanje na kojem se Gradu kasnije zahvalio Rožićev sin Igor s kojim je, kao i s njegovom majkom Inom, popričao Milanović.

- Današnja Makarska ne izgleda ni približno onako kako je zamišljao Rožić. I sam je znao reći da su došli neki novi, drugačiji investitori, zanemareni su urbanistički planovi, i sve je rađeno kako je rađeno. Nažalost, arhitekt Rožić bio je u pravu. Usvojili smo loše prostorne planove i krenuli smo u krivom smjeru. Stihijski i masovni turizam nas godinama polagano uništava, i to je nešto što se mora promijeniti - kazao je Paunović, dodavši da je Grad pokrenuo promjene koje vode u tom pravcu i koje su sada nepopularne i bolne, ali ujedno su nužne i dugoročno će se pokazati boljima za naš grad.

image
Gradonačelnici Zoran Paunović, Ivica Puljak, predsjednik Zoran Milanović i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević
Ivo Ravlić/Cropix

Gradonačelnika je u betonizaciji Makarske utješio upravo predsjednik Milanović koji mu je dao primjer da je stanje još gore u Italiji i Španjolskoj.

Kako je kazao, osvrnuvši se na glas naroda, problem je znati gdje je narod, što je glavni izazov politike jer lako je reći, a teško je čuti.

- Nemam provedbene, izvršne, financijske i radne savjete kako bi Makarska trebala izgledati, i svaki put kada dolazim u Dalmaciju i kada se vozim ovom cestom, ne magistralom, osjećam jedan treptaj i uzbuđenje, dramatiku i to bilo dramatično vrijeme kao danas, bilo jugo ili bura. S jedne strane kada dolaziš u Dalmaciju su brda, klisure, pećine i duhovi naših predaka jer većina ih je došla s te strane. To je Orijent, Bizant, Bosna, srce hrvatstva, a s ove druge strane preko planine je gorko-slatki Mediteran, more i sve ono što nas je vezalo uz Zapad gdje mislimo da pretežno pripadamo.

image
Dožupan Ante Šošić, zastupnik Jure Brkan, predsjednik Zoran Milanović i dogradonačelnica Antonia Radić Brkan
Ivo Ravlić/Cropix

Borba za hrvatski jezik 1865. godine u Makarskoj je samo dio puno većeg mozaika hrvatske borbe za jezik i definicija je tog jezika što je kompliciranija nego u većini naroda i nacija. To je šest-sedam godina prije smrti Ljudevita Gaja koji je u početku zamišljao hrvatski jezik kao nešto što vi ne razumijete niti oni baš najbolje razumiju vas, a čakavci i boduli donekle. To su te tri priče koje je trebalo pomiriti u nešto što je zajedničko i što spaja i Mediteran i kontinent i čini europsku zapadnu, ali i balkansku Hrvatsku jer su naši preci dijelom iz Balkana, iz brda. Toga treba stalno biti svjestan, to je kontroverza, ali i šansa, to je naša snaga, ali i tu su i naša ograničenja - rekao je MIlanović.

Mala ograničenja

- Vaša ograničenja, što mogu reći kao promatrač, su mala. Vi možete puno i napravili ste puno, vaše generacije prije vas i naravno da ima grešaka i da ovo nije sjajno i da postoje urbanistički uzornija mjesta od Makarske, ali uvijek može puno gore, što sam vidio u Italiji i to je zločin protiv urbanizma. Ovo ovdje u Makarskoj su male oscilacije, mali ožiljci i velikim idejama i revolucionarnim zanosom, nećete napraviti ništa. Idite korak po korak, popravljajte ono što je pogrešno, gradite ispravno i ne možete pogriješiti. Na pravom ste putu - istaknuo je Milanović.

image
Dogradonačelnica Antonia Radić Brkan i gradonačelnik Zoran Paunović dočekuju predsjednika Zorana Milanovića
Ivo Ravlić/Cropix

Kako je dodao, Makarska je mala sredina, resursi su izdašni, i nema nijednog razloga da se ne živi odlično. Sada se, kako je kazao, živi dobro što nije zasluga nijedne političke stranke, nego generacija naših predaka koji su branili svoje što nije dovoljno jer treba znati sagraditi i sačuvati svoje.

- Uzimajte iz EU fondova, tu budite pohlepni u okviru pravila, uzmite sve. Jer čak i kada uzmete sve, to nije bogznašto - kazao je Milanović.

- Vrijeme obrane i herojstva '91. godine i hrvatskih branitelja je prošlo, i to su ljudi kojima dugujemo neograničenu zahvalnost. I to je mali broj ljudi, to su tisuće ljudi, možda deseci tisuća ljudi, ne više od toga. Kada je Antun Tus pozvao s radija Zagrepčane početkom listopada 91. godine da se jave na Velesajam radi proboja prema Vukovaru, došlo je 430 ljudi! Dakle, nitko! I to kada su svi slušali radio, jer nije bilo PlayStationa, WhatsUp grupa, i svi su čuli. Strah, taj stalni čovjekov suputnik, prijatelj, limitator, nesigurnost, a na kraju krajeva bio je i kišan dan. Pa gdje ćeš po kiši ići u rat? - poručio je na tu temu.

19. travanj 2024 21:00