StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOdzvonilo im je

I Šibenčani u trgovinama rado posegnu za vrećicama za voće i povrće i u njima opreme spizu. Sada će to morati plaćati

Piše Šibenski.hr
17. rujna 2024. - 10:59

Mnogi ih koriste kada dođu u dućane i supermarkete i zato što su besplatne. Riječ je o tankim najlonskim vrećicama koje se u rolama nalaze uz police s voćem i povrćem. Do sada su mnogi, osim za povrće i voće te proizvode koji su se prodavali u rinfuzi poput graha, oraha, badema i slično, te vrećice koristili i za drugu spizu da ne moraju plaćati vrećice na kasi kada su već zaboravili ponijeti svoje od kuće. Takvoj praksi odzvonit će 1. siječnja 2025. godine. Od tada će se, naime, plaćati i korištenje tih tankih vrećica.

Potvrdila je to Sanja Radović, načelnica Sektora za gospodarenje otpadom u Ministarstvu za zaštitu okoliša, gostujući u emisiji HRT-a  Dobro jutro Hrvatska.

- Lagane vrećice sada moraju biti označene porukom ‘Koristite štedljivo‘ kako bi se potaknula svijest o odgovornom korištenju. A od 1. siječnja uvodi se obavezna naplata tih vrlo laganih plastičnih vrećica, ovih koje su često dostupne u rolicama u trgovinama. Trgovci će morati osigurati da su vrećice nalaze na mjestima gdje se namjenski koriste, poput odjela za voće i povrće, te će na tim mjestima morati biti jasno istaknuta cijena vrećica - kazala je Radović.

No, koliko će te vrećice koštati za sada se ne zna. Cijena neće biti propisana pa će trgovci sami o tomu odlučiti. Ipak, jedno je sigurno - više nema besplatnih najlonskih vrećica!

 

 

19. rujan 2024 11:23