StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVO GROBLJE

Hladnjače sa slikama nasmijane djece postale su mrtvačnice: ‘Drugdje više nema mjesta za naše mučenike...‘

Piše HINA
15. listopada 2023. - 20:15

Zdravstveni dužnosnici u Pojasu Gaze prisiljeni su pohranjivati tijela Palestinaca ubijenih u izraelskim zračnim napadima u hladnjače za prijevoz sladoleda jer je njihovo premještanje u bolnice prerizično, a na grobljima nema mjesta.

Izrael žestokim bombardiranjem Pojasa Gaze uzvraća udarac palestinskoj militantnoj skupini Hamasu, koji je prošli vikend izveo najsmrtonosniji napad na Izrael u nekoliko desetljeća i brutalno se obračunavao s civilima.

"Bolnička mrtvačnica može primiti samo 10 tijela, tako da smo doveli kamione iz tvornica sladoleda kako bismo pohranili ogroman broj mučenika", rekao je dr. Jaser Ali iz u Deir Al-Balahu.

Hladnjače, na čijim stranicama još uvijek stoje reklamne slike nasmijane djece koja uživaju u kornetima, obično se koriste za dostavu sladoleda supermarketima. Sada su to improvizirane mrtvačnice za žrtve razornog rata između Hamasa i izraelske vojske.

Vlasti u Gazi priopćile su da je u izraelskim zračnim napadima dosad poginulo više od 2400 ljudi, od čega četvrtina djece. Bolnicama nedostaje zaliha i teško se nose s rastom broja ranjenih, kojih ima na tisuće.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas nakon što su njegovi borci divljali po izraelskim gradovima 7. listopada pucajući na muškarce, žene i djecu i loveći taoce. To znači da će broj mrtvih u Gazi naglo porasti.

“Pojas Gaze je u krizi i ako se rat nastavi na ovaj način nećemo moći pokapati mrtve. Groblja su već puna i potrebna su nam nova”, rekao je Ali.

29. rujan 2024 03:38