StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetneumorna korona

Gotovo sve zemlje u našem susjedstvu zahvatio je treći val! Ako želimo i dalje piti kavu na štekatima poštujmo pravila

Piše Anita Belak Krile/SD
2. ožujka 2021. - 18:38

Dok uživamo ispijajući espresso na otvorenim štekatima kafića i restorana imajmo na umu da koronavirus nismo pobijedili i da se moramo i dalje držati propisanih epidemioloških mjera.

Budemo li neodgovorni, nećemo samo u pitanje dovesti ispijanje kave na suncu, nego ćemo upropastiti i cijelu turističku sezonu. Ovaj utorak imamo pedesetak zaraženih više nego što smo ih imali prošli utorak.

Prof. dr. Stipan Jonjić, virusni imunolog sa Zavoda za histologiju i embriologiju KBC-a Rijeka kaže kako je nemoguće predvidjeti bilo kakvo kretanje virusa i njegovo buduće ponašanje.

“Virus se stalno mijenja, došle su nove varijante u Hrvatsku, doći će i druge. Ključno je pitanje štite li cjepiva od njih. Što se tiče protutijela, virus mutira gene, moguće je da će se mogućnost vezanja protutijela smanjiti i neće efikasno štititi”, poručio je ugledni imunolog. Podsjeća kako je riječ o sezonalnom virusu, koji će se vjerojatno tijekom ljeta stišati, no ne i ugasiti.

"Dok ne cijepimo dovoljno populacije, ne možemo zaustaviti širenje virusa. Može se dogoditi da se nove varijante koje su stigle pretvore u treći val – napominje prof. Jonjić.

U svim zemljama našeg okruženja raste stopa zaraze, pogotovo je to očito u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Mađarskoj i Srbiji.

U Srbiji koja ima najveći broj procijepljenog stanovništva u regiji, zdravstveni dio njihovog Kriznog stožera traži novo zaključavanje pa čak i uvođenje policijskog sata. Dnevno imaju oko tri tisuće novozaraženih.

"Povećava se broj zaraženih i zdravstveni dio Stožera predlaže uvođenje izvanrednog stanja, odnosno policijskog sata – potvrdio je i vojvođanski tajnik za zdravstvo liječnik prof. dr. Zoran Gojković koji je također član Kriznog stožera.  

Visok broj novozaraženih utječe u na daljnji proces procjepljivanja. „Ne možemo cijepiti bolesne i ljude u izolaciji“, napomenuo je Gojković.

Što se tiče europskih zemalja treći val posebno se oštro razbuktao u Češkoj koja ima najveću stopu zaraze u Europskoj uniji. Dnevno imaju preko 4500 novozaraženih, a od početka pandemije umrlo je više od 20 tisuća zaraženih. Policija kontrolira kretanje, ljudi smiju samo na posao ili doktoru. Veliki dio građana je ogorčen kažu da su više slobodne imali u komunizmu, a sindikati pozivaju da se na tjedan dana prekine rad tvornica za vrijeme uskrsnih blagdana. Vlada planira uvesti obvezno testiranje na koronavirus u tvrtkama s više od 250 zaposlenika. Policija radi ophodnje na ulicama, kontroliraju i vlakove jer građani svoj grad ili selo smiju napustiti samo u iznimnim slučajevima.

Zbog rasta broja novozaraženih finska vlada je od ponedjeljka proglasila izvanredno stanje. Odluka je donesena zbog novih sojeva koji su ubrzali širenje zaraze. Izvanredno stanje omogućit će vladi i da zatvori škole i ograniči kretanje između regija. Žarišta su se stvorila među skijašima u Laponiji, radnicima u brodogradilištima i u građevini.

Finska je dosad bila među europskim državama najmanje pogođenima pandemijom koronavirusa. Od početka pandemije imala je 58 tisuća slučajeva, i samo 742 preminula.

"Vlada smatra potrebnim da svi imamo manje kontakata. Sada svi imaju priliku utjecati na to kako će proljeće i ljeto izgledati“, izjavila je premijerka Sanna Marin.

Glavna mađarska zdravstvena inspektorica Cecilia Muller pak potvrdila je da podaci u Mađarskoj pokazuju eksponencijalan rast zaraze. Vlasti su pronašle rastuću količinu koronavirusa u otpadnim vodama diljem zemlje, a posebno u Budimpešti. Do sad je u Mađarskoj od koronavirusa umrlo 15 tisuća osoba. Kao što je poznato Mađarska je prva članica Europske unije koja je odobrila cjepiva iz Rusije i Kine, a kineskim cjepivom cijepio se i premijer Viktor Orban.  

06. svibanj 2024 02:58