StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetjoš jedan booster

Evo što morate znati o četvrtoj dozi cjepiva protiv covida koje stiže u rujnu i o tome tko ga smije primiti

Piše Javorka Luetić/SD
4. rujna 2022. - 10:21

Europska agencija za lijekove i medicinske proizvode (EMA) odobrila je 1. rujna prva dva adaptirana cjepiva protiv COVID-a 19, Comirnaty proizvođača Pfizer i Spikevax od proizvođača Moderna, oba za docjepljivanje, odnosno kao booster (pojačivačku) dozu.

Oba novovarijantna cjepiva sadrže originalni wuhanski soj i varijantu omikron virusa SARS-CoV-2 BA.1. Prve količine novovarijantnog cjepiva u Hrvatskoj očekuju se uskoro, najranije moguće već sljedeći tjedan, a čim cjepivo stigne u Hrvatsku, nakon distribucije u županijske zavode za javno zdravstvo i do lokacija gdje će se provoditi cijepljenje, cijepljenje građana može početi, potvrdili su nam iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a o novom cjepivu smo pričali sa specijalistom epidemiologije dr. med Tatjanom Nemeth Blažić.

Cjepiva će biti dovoljno

Kolika količina cjepiva je naručena i kojim skupinama stanovnika je namijenjeno?

– Naručena je dostatna količina cjepiva, a namijenjeno je za docjepljivanje, odnosno kao booster (pojačivačka) doza. Cijepljenje će se provoditi prema trenutačno važećim preporukama (https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2021/11/Privremene-preporuke-za-cijepljenje-protiv-bolesti-COVID-19-1.pdf), a ponudit će se svim zainteresiranim građanima.

Hoće li se ovim cjepivom docjepljivati već cijepljene osobe ili se njime mogu cijepiti i oni koji još uopće nisu cijepljeni ili su primili samo jednu dozu?

– S obzirom da se radi o docjepnom, tj. booster cjepivu, građani će se moći cijepiti nakon završenog primarnog cijepljenja dosadašnjim cjepivima. Cijepit će se s jednom dozom nakon četiri mjeseca od zadnje doze prethodno primljenih cjepiva ili nakon preboljenja sukladno preporukama za cijepljenje HZJZ-a.

Po čemu se ovo cjepivo razlikuje od dosadašnjih i od čega sve štiti?

– To je adaptirano, odnosno bivarijantno cjepivo koje će sadržavati originalni wuhanski soj i varijantu omikron virusa SARS-CoV-2, varijantu BA.1.

Adaptirana cjepiva mogu proširiti zaštitu protiv različitih varijanti virusa koje trenutačno cirkuliraju i stoga se od njih očekuje da održe optimalnu zaštitu protiv bolesti. Primarni cilj daljnjeg cijepljenja protiv COVID-a 19 jest postići ili održati imunost osoba koje su pod povećanim rizikom od teških oblika bolesti, od bolničkog liječenja i smrti.

Za sada se pretpostavlja da će poznate podvarijante omikrona i nadalje cirkulirati tijekom zime 2022./2023., no valja naglasiti da se ne može sa sigurnošću predvidjeti što će se dogoditi u budućnosti jer se ne mogu predvidjeti mutacije virusa u prirodi i pojava novih varijanti od značaja.

Vrijedi i za djecu

Je li ovo cjepivo namijenjeno i za djecu i, ako jest, za koje dobne skupine?

– Ovim cjepivom mogu se cijepiti i djeca, prema preporukama za cijepljenje.

Trebaju li osobe koje se još nisu cijepile pričekati ovo novo cjepivo ili se mogu cijepiti i trenutačno dostupnim cjepivom?

– Građani koji se nisu do sada cijepili protiv COVID-a 19, posebice ako su u skupini koja zbog starije dobi ili kroničnih bolesti ima veći rizik od težih oblika bolesti, trebaju započeti cijepljenje s dosadašnjim cjepivima, a nakon toga primiti docjepnu dozu novovarijantnim adaptiranim cjepivom.

Što pokazuju najnoviji podaci o broju zaraženih koronavirusom i kakav je trend, te što možemo očekivati na jesen?

– Trenutačni trend osoba oboljelih od COVID-a 19 je na niskim razinama i stabilan. Iako ne postoje jasni pokazatelji o veličini i trenutku pojave budućih valova epidemije, zimski mjeseci su razdoblje koje samo po sebi predstavlja rizik u smislu pogoršanja epidemiološke situacije. SARS-CoV-2 u kombinaciji s drugim respiratornim virusima koji imaju sezonski karakter pojačanog cirkuliranja može dodatno činiti ugrozu za zdravstveni sustav, a i šire.

Koje se mjere zaštite preporučuju početkom jeseni? Hoćemo li opet morati nositi maske, ići u izolaciju?

– Najvažnije je da se osobe koje se još nisu cijepile ili nedavno preboljele COVID-19, posebice ako su u skupinama koje imaju veći rizik od težih oblika bolesti, zaštite cijepljenjem. Zatim je važna opća zaštita od respiratornih infekcija, poput redovite higijene ruku, te testiranje i izolacija u slučaju pojave simptoma koji mogu upućivati na COVID-19 ili neku drugu respiratornu bolest.

Jesu li u međuvremenu naručeni i novi lijekovi koji mogu pomoći najtežim bolesnicima kao što je remdesivir, Paxlovid?

– Naručene su nove količine remdesivira te su također u tijeku pregovori o Paxlovidu s obzirom da je uputa Europske komisije bila da se čeka na zajedničku nabavu. S obzirom da i dalje nije bilo naznake o skorom početku zajedničke nabave na razini EU-a, Hrvatska je započela pregovore oko nabave lijeka koji su u tijeku.

image
Afp

Smrtnost i cijepljenje

Kakvi su podaci o smrtnosti od omikrona tijekom ljetnih mjeseci? Tko su najugroženiji?

– Tijekom srpnja i kolovoza preminulo je 637 osoba; 171 osoba bila je potpuno cijepljena te je primila i booster dozu, 150 osoba bilo je potpuno cijepljeno, bez booster doze, 16 osoba djelomično je cijepljeno, pet ih je imalo neispravan zapis o cijepljenju, a 295 nije cijepljeno ni jednom dozom cjepiva.

I dalje su najugroženije starije osobe, kao i osobe s komorbiditetima, a znatan udio preminulih nije uopće cijepljen, a što se tiče cijepljenih osoba koje su preminule, treba istaknuti da se s porastom broja raznih mutacija virusa uočava evazija imuniteta, te kroz vrijeme koje dolazi moramo misliti na cjeloživotni pristup cijepljenju protiv COVID-a 19, na što ukazuje i strategija Svjetske zdravstvene organizacije za provedbu cijepljenja za drugu polovinu 2022. Europska agencija za lijekove dala je preporuku za cijepljenje i četvrtom dozom, te daje preporuku za primjenu novog cjepiva koje daje bolji imunitet i za izvornu varijantu virusa i za omikron.

Ukupno, trendovi pokazuju da cijepljenje ne treba odgađati te je, općenito uzevši, optimalan razmak između doza oko četiri do šest mjeseci, no svaka je osoba individualni slučaj te u obzir treba uzeti i preboljenje i cjepni status te vrijeme primjene posljednje doze.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke koje kontinuirano revidira u skladu s novim spoznajama, a SZO ukazuje kako ćemo naviku cijepljenja morati zadržati jer je to optimalan način stjecanja imuniteta, jer osobe koje nisu cijepljene ni preboljele virus ipak budu jače pogođene od imuniziranih. No svaka je osoba entitet za sebe, sa svim svojim komorbiditetima, osnovnim zdravljem, imunosnim odgovorom na cijepljenje, na zarazu virusom i nema jednog principa koji vrijedi za sve. Dakle, tvrdnje kako je omikron blaga bolest treba uzeti s rezervom jer nas razni slučajevi u tome demantiraju.

Zato pozivamo sve one koji pripadaju ugroženim skupinama da se cijepe jer je to i dalje manje opasan način stjecanja imuniteta od zaražavanja i kod većine daje veće šanse za lakši oblik bolesti – poručuju iz HZJZ-a. 

20. travanj 2024 09:17