StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOLICAJCI LJUTI

‘Dajte nam popis nedodirljivih! Imamo i jedan savjet za sve građane, evo gdje od danas trebate prijavljivati kriminal‘

Piše Dušan Miljuš/JL
18. listopada 2024. - 08:01

Nakon što je glavni državni odvjetnik nakon provedenog nadzora ustanovio da je šibensko Općinsko državno odvjetništvo preuranjeno odbacilo kaznenu prijavu protiv Anne Dujić, kćeri direktora Hrvatskih šuma Nediljka Dujića, zbog incidenta koji se dogodio 31. srpnja kada je vrijeđala policajku koja se izmakla njezinu Audiju da je ne pregazi, ta je tema i dalje aktualna, piše Jutarnji list

O tome su u četvrtak novinari ponovno pitali ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu. Ravnatelj je rekao da je obavijestio ministra da će, "ako policija treba nešto obaviti na temelju odluke glavnog državnog odvjetnika", provjeriti sve što treba.

"Ako se utvrdi bilo što, ako se povjeri policiji, radit će druga policijska uprava", izjavio je Milina te dodao kako i njega zanima ovaj slučaj jer Ravnateljstvo policije "uvijek daje potporu svim policijskim službenicima".

"Cijeli slučaj će se dalje raditi kao što ste vidjeli i na temelju tih rezultata će se poduzeti odgovarajuće mjere", zaključio je Milina.

Ministar Božinović na novinarska pitanja odgovara da je, koliko je njemu poznato, policija cijeli spis predala DORH-u.

"Tamo su i razgovori s nadređenim policijskim službenicima. Odluka DORH-a je legitimna, oni su to povjerili drugom Državnom odvjetništvu. Ako se bude tražilo da policija provodi neke radnje, glavni ravnatelj mi je upravo rekao da je odlučio da će i policija to povjeriti nekoj drugoj policijskoj upravi", rekao je ministar.

Na pitanje zašto je kaznenu prijavu protiv Anne Dujić morala podnijeti službenica osobno, a ne Policijska uprava, Božinović je odgovorio da ne bi ulazio u detalje te da je "policija već dala priopćenje vezano uz taj slučaj".

Ministar ne zna ni zbog čega je policajka koja je kazneno prijavila kćer Nediljka Dujića na bolovanju.

Policajka je u prijavi opisala kako je 31. srpnja nešto prije 15 sati Anna Dujić naišla na blokadni punkt. Bila je u automobilu marke Audi šibenskih registarskih oznaka. Iako joj je palicom "Stop" davala znak da se zaustavi, vozačica nije htjela stati. Policajka je napravila korak unatrag kako je Audi ne bi pregazio, no ipak joj je dotaknuo prednji dio noge. Da nije zakoračila, navela je u prijavi, automobil bi je udario. Osim toga, vozačica joj je pokazala srednji prst i urlala: "J…. ti mater, dolje mi je kuća". Policajka je u prijavi objasnila da Annu Dujić nije smjela propustiti jer je imala takvu zapovijed, a slučaj je prijavila tek nakon dva dana jer je u medijima prepoznala vozačicu i njezinu majku dok su urlale i vrijeđale policiju. Opisala je zatim i pritiske svojih nadređenih koji su joj govorili kako nema smisla prijavljivati Annu Dujić jer su "oni cili život broj 1 u svemu". Uvjeravali su je, navelo je tužiteljstvo u svom rješenju, kako nema smisla podnositi kaznenu prijavu nakon dva dana jer to nije odmah učinila te kako bi si mogla navući probleme.

Nakon informacije da je načelnik PU šibensko-kninske prije nekoliko dana osobno primio Nediljka Dujića i njegovu suprugu (zbog prijave kaznenog djela prijetnje), oglasio se i Sindikat policijskih službenika čija je članica i policajka koja je prijavila Annu Dujić.

"Pozivamo sve građane da od danas sva kaznena djela koja imaju prijaviti na svoju štetu, to čine na ovaj novi način, a taj je da se obrate načelniku Policijske uprave koji će ih primiti u svoj ured.

A možda ne bi bilo loše i da mi, policijski službenici, dobijemo popis "nedodirljivih" kako se više nikad ne bismo doveli u situaciju u kojoj se sada nalazi policajka jer kao što vidimo, niti ministru niti glavnom ravnatelju ovdje nije ništa sporno. Niti ministru, a niti glavnom ravnatelju policije nije palo na pamet uputiti stručni tim da utvrdi što se ovdje doista dogodilo, pa možemo samo izvesti zaključak da je možda i njima potreban popis "nedodirljivih" prema kojima ni oni ne smiju postupati", napisali su u statusu na društvenoj mreži, piše Jutarnji list

18. listopad 2024 08:01