StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnepredvidivi omikron

Covid-19 neće tako skoro postati bolest slična gripi. Brojke zaraženih i umrlih ponovno ‘divljaju‘

Piše Ivica Marković/SD
21. srpnja 2022. - 23:30
Zlatko Trobonjača: Brojke umrlih raste jer su i brojke novooboljelih u velikom porastuMatija Djanješić/cropix

Da COVID još uvijek živi među nama i da, nažalost, još uvijek ubija ljude. O tome najbolje govore brojke umrlih u proteklih 10 dana u Hrvatskoj. A brojke nikada ne lažu, one su egzaktne i u ovom slučaju daju poražavajuću informaciju.

Tako je tijekom lipnja ove godine, dakle u 30 dana tog mjeseca, od COVID-a ili s njime u RH umrlo 75 osoba, kod kojih je ova zarazna bolest izazvala tešku, smrtonosnu kliničku sliku.

I dalje se umire

A da od gorega uvijek ima gore, pokazale su brojke umrlih u srpnju ove godine, kojemu još uvijek nije došao kraj pa će korona u smrt vjerojatno odvesti još podosta naših sugrađana.

Do sada su u srpnju ove godine od COVID-a ili s njim u RH preminule 123 osobe, odnosno u 21 dan je u prosjeku od COVID-a umiralo gotovo šest osoba. Ono što posebno zabrinjava jest činjenica da je u posljednjih 10 dana, počevši od 11. srpnja do jučer, od COVID-a ili s COVID-om u RH umrla 81 osoba. Dakle, u posljednjih 10 dana umrlo je šest osoba više negoli u cijelom lipnju. A do kraja srpnja ima još 10 dana. Ako se zadrži ovaj prosjek od šest umrlih dnevno, ovoj brojci do sada, u srpnju umrlih 123, trebat ćemo pridodati još njih 60-ak.

Zašto su brojke umrlih porasle i zašto su brojke oboljelih ponovno otišle “u nebo” (jučer 1793) upitali smo prof. dr. sc. Zlatka Trobonjaču, imunologa sa Sveučilišta u Rijeci.

- Brojke umrlih, nažalost, takve su kakve jesu iz jednostavnog razloga što su i brojke novooboljelih u velikom porastu. A kada imate velik broj oboljelih, tada je i brojka umrlih puno veća, odnosno raste. Od soja omikron, odnosno njegovih podvarijanata BA.4 i BA.5, koje se jako brzo šire, među ostalim, obolijevaju stariji ljudi, kronični bolesnici, oni koji imaju neko akutno oboljenje, onkološki bolesnici, ali i oni koji su se cijepili dvjema dozama ili “boosterirali” prije više od šest mjeseci. Svi oni mogu “uhvatiti” omikron, i to podvarijantu BA.5 koja je kod nas prisutna. Ta podvarijanta dobro zaobilazi stečeni imunitet i lako ju je dobiti - kazuje dr. Trobonjača.

Što je zaražena osoba slabijeg zdravstvenog stanja, to je izvjesnije da će loše završiti ako “uhvati” omikron.

- Recimo, osoba koja ima zatajenje pluća, bubrega, jetre ili neko srčano, onkološko oboljenje i u takvom se stanju zarazi COVID-om, “ne piše joj se dobro”. Ako je uz to još starije životne dobi, opasnost je još i veća. Mnogi će reći za neku stariju osobu “ionako bi umrla, ima 85 godina života”. Ali, nitko tada ne vodi računa o tome da je takva “stara” osoba mogla još poživjeti, nitko ne zna koliko, da kojim slučajem nije oboljela od COVID-a. Zamislite da ste nekom stogodišnjaku, prije 15 godina, rekli “ionako će umrijeti, ima 85 godina”, a eto on je poživio do stote. Svaki život je vrijedan pažnje i borbe i zbog toga bismo se svi, a posebno rizične skupine ljudi, trebali čuvati od COVID-a - kaže dr. Trobonjača.

Opasne brojke

Prošle, 2021. godine u ovo doba godine imali smo odlične brojke, puno manje nego ove danas.

- Brojke su nam bile minorne u odnosu na ove danas i imali smo mirno ljeto. Sada, s obzirom na brzinu širenja omikrona, imamo golemi “bazen” ljudi koji se mogu inficirati i s ovim brojkama vraćamo epidemiju na početak - govori dr. Trobonjača.

Ako se ovakve brojke nastave, u sljedećim danima i mjesecima ne očekuje nas ništa dobro.

- S obzirom na to da brojka umrlih kasni za brojkom novooboljelih u pravilu od tri do pet tjedana, jasno je da ćemo umrle koji su se sada inficirali imati za otprilike mjesec dana - zaključio je prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača.

Mnogi su govorili kako će COVID postati bolest slična gripi i kako ćemo s njime moći živjeti manje-više isto kao s gripom. Međutim, to vrijeme očigledno još nije došlo, jer su COVID brojke umrlih samo u srpnju ove godine približno iste brojci umrlih od gripe, u cijeloj sezoni gripe 2019. godine, dakle u šest mjeseci gripe, kada još nitko nije ni znao za COVID.

27. travanj 2024 05:30